Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: ČinnostKomunikace

Spolek Milion chvilek, požár Notre Dame, eurovolby. I o tom se šířily dezinformace v roce 2019

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Máme za sebou rok 2019. Přinášíme tedy souhrn témat, o kterých se nejčastěji šířily dezinformace. V úvodu však chceme poděkovat všem čtenářům za přízeň v loňském roce.  V roce 2019 totiž zájem o náš projekt znovu stoupl. Konkrétně, počet návštěvníků vzrostl o 24 %. Potěšujícím zjištěním je i fakt, že přibližně 30 % návštěvníků se k nám dostalo za pomoci vyhledávačů. Potěšující je to z toho důvodu, že v tomto případě se jednoznačně jedná o návštěvníky, kteří jsou ochotní si aktivně ověřovat informace. Stále nejčastěji lidé na náš web zavítají z Facebooku, následují vyhledávače, výběr zpráv Android, Twitter a e-maily.

Už v minulé výroční zprávě jsme museli konstatovat, že nepříliš dobrou vizitkou české internetové populace je, že dezinformace se síří snadněji a mají mnohem vyšší dosah (viralitu) a vzbuzují více zájmu, než pravdivé informace nebo zprávy o ověření hoaxů. To bohužel platilo i v roce 2019. Kromě toho pozorujeme čím dál větší snahu určité části politické scény pravdivé informace relativizovat a pod rouškou svobody slova útočit na nezávislá média, projekty a neziskové organizace, které se snaží ověřovat fakta, či investigativně informovat o dění v České republice.

Témata dezinformací v roce 2019

Velmi častým terčem dezinformací v roce 2019 se stal spolek Milion chvilek pro demokracii a jejich demonstrace. Pomluvy se šířily jak o předsedovi spolku Mikuláši Minářovi, tak přímo o demonstracích. Relativizován byl například počet účastníků na demonstracích, v jiném případě si někdo vymyslel příhodu o údajném placení demonstrantů.

Dalším významným tématem dezinformací se stal požár katedrály Notre-Dame, který vypukl v pondělí 15. dubna 2019. Například advokátka Klára Samková šířila „důkaz“, že katedrála Notre Dame byla úmyslně zapálena. Podle ní se před katedrálou našly kanystry s benzínem, ve skutečnosti však šlo o nesouvisející událost z roku 2016. Jiné sdílené video zachycovalo postavu pohybující se po jižní věži katedrály, podle konspiračních úvah mělo jít o žháře, byl to však jeden z hasičů. Další úvahy o postavách stojících na střeše měly patrně základ v její sochařské výzdobě. Jiný pak tvrdil, že v katedrále bylo více epicenter požáru.

Velmi skloňovaným tématem na dezinformační scéně byly volby do Evropského parlamentu. V českém prostředí se například objevil dokument, který si nechala vyrobit Strana nezávislosti ČR. Kromě toho je však odkaz na film rozesílán e-maily jako hoax, ve kterém se psalo, že Evropská unie dokumentární film „Pryč z EU“ cenzuruje. I v samotném dokumentu bylo mnoho nepravdivých informací.

Terčem dezinformací se stala Česká pirátská strana. Především jejich poslankyně Olga Richterová, které bylo i opakovaně vyhrožováno. Stránka „Volím SPD v eurovolbách“ si vymyslela falešný citát. Měl ho říct předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Údajně měl říci, že „není možné, aby v bytech 3+1 žili jen dva lidé. Buď k sobě pořídí další dva lidi nebo zaplatí zvláštní daň za metry.“

Václav Klaus mladší si vymyslel příběh o tom, že ředitel a zakladatel vzdělávacího programu Jeden svět na školách společnosti Člověk v tísni Karel Strachota schvaloval útok Ladislav Jakla. Ve skutečnosti Strachota parodoval Lubomíra Volného. Nakonec se ukázalo, že i údajný útok na Ladislava Jakla byl vzájemnou šarvátkou.

Kromě toho náš web upozornil na citát, který byl nepravdivě přisuzován českému botanikovi RNDr. Václavu Větvičkovi. Čtenáře také pobavil hoax o stavbě mešity v Praze. Ukázalo se, že onou stavbou je dům Tomia Okamury. Širokou veřejnost rovněž šokoval článek o podivné diplomové práci na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Na sociální síti Facebook se šíří výzva na pomoc dítěti s leukémií, které potřebuje darovat krev.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Share
Published by
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

8 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

21 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google