Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: KomunikaceMonitoring

Další clikbaitový web „ePřehledně“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Asi všichni znají clickbaitové weby jako „Mix24“ nebo „AAzdraví“. Nedávno vznikl další podobný web „ePřehledně“, který opět láká zavádějícími titulky.

„Zásadní změna pro všechny majitele občanských průkazů v Česku. V roce 2024 je potřeba udělat s ním důležitou věc,“ dozvíte se například v titulku jednoho z článků. Ve skutečnosti jde ovšem jen o článek informující o aplikaci „eDoklady“, která je nepovinná. „Lidl rozjel v Česku velkou novinku. Lidé nevěří vlastním očím, co si to dovolil,“ píše jindy. V tomto článku jde ale jen o to, že řetězec lidi více nutí na samoobslužné pokladny, kdy v některých časech na některých prodejnách testuje to, že jsou otevřené jen samoobslužné pokladny.

Clickbait je většinou poutavý titulek, který nutí čtenáře na něj kliknout. Může se jednat o titulek, který má pouze lidi nalákat a po prokliknutí se sice návštěvník většinou nic, co bylo slíbené v titulku, nedozví, nicméně zvýšil návštěvnost webu, a to i v případě, že web ihned opustil. Může jít ale i o titulek, který poutá na něco, co se na webu / ve videu / v článku návštěvník dozví. Titulek nebo upoutávka cíleně využívá tzv. mezery zvědavosti (curiosity gap), aby vzbudil u čtenářů webu zájem a navnadil je na další informace. Poskytuje pouze střípek informací, dostatečný k vyvolání zvědavosti, ale nestačí k jejímu úplnému uspokojení. To pak čtenáře pohání k tomu, aby klikli na odkaz a dozvěděli se více v propojeném obsahu. Úspěch clickbaitu tkví v lidské zvědavosti, řadíme ho mezi dezinformace s ekonomickou motivací.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Lenka Tarabová opět straší sraženinami. Google ukazuje, že je to džem

Lenka Tarabová ze spolku Resetheus je známa šířením dezinformací. Nyní si vymyslela, že sraženiny očkovaných…

1 hodinu ago

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

19 hodin ago

Miroslav Macek – de mortuis nil nisi veritas

Po smrti bývalého politika ODS Miroslava Macka byla zveřejněna mnohá pochvalná slova. Samozřejmé lze chápat,…

20 hodin ago

Ne, do litvínovského gymnázia nevnikl Ukrajinec

Zdá se, že někteří lidé mají potřebu na lidi z Ukrajiny svést úplně vše. V…

1 dnem ago

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

2 dny ago

Nikdo nepopírá, že AZOV byl neonacistický. Už dávno ovšem není

Poslanec Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, že prý dezinformace je v tomto případě nepohodlná pravda.…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google