Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na Ukrajině. Jeden z nich má být polský generál Adam Marczak. Podle všeho jde však o výmysl ruských médií.

„Polský NATO generál Adam Marczak zemřel na Ukrajině,“ sdílel vymyšlenou zprávu Standa Sekanina. „Polský brigádní generál Adam Marczak zlikvidován ruským letectvem v podzemním bunkru v Doněcké oblasti ve městě Časov Jar na Ukrajině,“ uvádí jiný příspěvek.

Když se zprávy o tom, že generál skutečně zemřel na východní Ukrajině, začaly šířit i mimo ruskojazyčnou část internetu, začali se o ně zajímat polští fact-checkeři. V komentáři k projektu FakeHunter, který je součástí tiskové agentury PAP, zástupkyně vedoucího tiskové služby operačního velení polských ozbrojených sil Ewa Zlotnicka potvrdila, že Marczak zemřel přirozenou smrtí v Belgii. To lze potvrdit i za pomoci příspěvků od Operačního velení polských ozbrojených sil na sociálních sítích. 5. dubna agentura zveřejnila na Facebooku fotografie pořízené během obřadu nakládání rakve s Marczakovým tělem do letadla, které ho mělo přemístit z Belgie do jeho vlasti.

Fotografie z oficiálních příspěvků o generálově smrti ukazují letoun polského letectva s číslem 018. Z údajů projektu Freedar vyplývá, že jedinečné identifikační číslo desky je 48D847. Ověřovatelé z projektu Provereno sledovali letadlo podle tohoto čísla prostřednictvím služby Adsb. Je tedy prokázáno, že zmíněné letadlo 5. dubna skutečně vzlétlo z Polska, přistálo v Bruselu, stálo tam několik hodin a pak zamířilo do Varšavy. Marczak byl pohřben s vojenskými poctami o šest dní později v polském hlavním městě.

„Zprávy prokremelských telegramových kanálů a některých ruských médií o smrti polského generála u Bachmutu jsou tedy nepodložené. Všechny jsou založeny buď na nejmenovaných, nebo anonymních zdrojích. Informace o smrti Marczaka se objevila na ověřených stránkách polských ozbrojených sil na sociálních sítích o několik hodin dříve. Tvrzení učiněné v těchto příspěvcích o smrti generála v Belgii je potvrzeno nezávislými zdroji. Dokonce ani Ministerstvo obrany Ruské federace přitom neinformovalo o úderu raketami Iskander na Časiv Jar, ačkoli pravidelně zmiňuje útoky na tzv. zahraniční žoldáky na území Ukrajiny,“ shrnuje ruský fact-checkingový portál Provereno.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

6 hodin ago

Nikdo nepopírá, že AZOV byl neonacistický. Už dávno ovšem není

Poslanec Jaroslav Foldyna se nechal slyšet, že prý dezinformace je v tomto případě nepohodlná pravda.…

10 hodin ago

Ne, Ukrajinka nevyhrála mistrovství světa v sexu

Prokremelští aktivisté se snaží vytvořit obraz Ukrajiny jako dekadentní země bez morálních zábran. V tomto…

1 dnem ago

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem:…

2 dny ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

2 dny ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google