Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: KomunikaceMonitoring

Web Voice of Europe zmizel z internetu

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Po tom, co vláda přidala web Voice of Europe na český sankční seznam, záhadně projekt zmizel z internetu. Nefungují webové stránky, ačkoliv čeští operátoři web neblokují. „Proruský zpravodajský web Voice of Europe, který je od včerejška nedostupný, nezablokovali čeští operátoři. Deníku N to potvrdily společnosti O2, Vodafone i T-Mobile,“ píše Deník N.

„Web tak mohl zablokovat jeho registrátor (provozovatel), nebo registr domény .com, jímž je americká společnost Verisign. K výpadku webu došlo včera krátce poté, co česká vláda jeho provozovatele zařadila na sankční seznam,“ doplňuje Deník N.

I to, že by ho zablokoval registrátor, se zdá spíše nepravděpodobné. Projekt totiž zmizel i z Facebooku, kde měl 317 326 lajků ačkoliv konkrétní příspěvky sdílely a „lajkovaly“ jednotky lidí. To ukazuje na to, že si provozovatelé sledující koupili, aby to přidalo na důvěryhodnosti projektu.

Hlavními aktéry proruské vlivové sítě podle kontrarozvědky byli dva původem ukrajinští podnikatelé a politici s úzkými vazbami na Rusko – Viktor Medvědčuk a jeho blízký spolupracovník Arťom Marčevskij. Kromě nich vláda na sankční seznam zapsala i českou společnost Voice of Europe, která sídlí v centru Prahy a provozuje proruský zpravodajský web.

Jakmile je někdo zařazen na sankční seznam, Finanční analytický úřad mu zmrazí majetek. Podle zdroje z ministerstva financí však firma Voice of Europe bude moci fungovat dál. „Budou jí ale zmrazeny účty, majetek a zisk nepoputuje k osobám, které jsou na podnik napojené,“ vysvětluje zdroj pro Deník N.

Arťom Marčevskij se narodil v roce 1988 v Kyjevě. Vystudoval tam i vysokou školu, konkrétně obor mezinárodní ekonomie a management. Marčevskij od roku 2018 úzce spolupracuje s Medvedčukem. Mocný oligarcha, mediální mogul a politik si Marčevského vybral, aby navenek reprezentoval jeho zájmy, aby se sám mohl v určitých oblastech stáhnout do pozadí a jen tahat za nitky. To byl případ například propagandistického proruského televizního kanálu 112 Ukrajina, který v roce 2018 Medvedčuk skrytě ovládl přes své spřízněnce. Do čela televize následně dosadil svého chráněnce Marčevského, kterému v té době bylo třicet let.

Medvedčuk je přitom vlivný spojenec Vladimira Putina. Putina a Medvedčuka totiž pojí vřelé přátelství. Poprvé se potkali v roce 2003 a ruský prezident ho dlouhé roky považoval za svého „muže pro Ukrajinu“, bez kterého se neobejde řešení čehokoliv, co s Ukrajinou nějak souvisí. Vladimir Putin podle amerických tajných služeb s Medvedčukem počítal jako s novým prezidentem Ukrajiny poté, co ruská armáda po bleskové třídenní speciální vojenské operaci obsadí Kyjev a svrhne vládu Volodymyra Zelenského.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Jakub Jašek dál obdivuje Wagnerovce

Někteří lidé nechápou například 5 a půl letý trest pro Tomáše Čermáka za vyhrožování. Prokremelští…

1 minutou ago

Lenka Tarabová opět straší sraženinami. Google ukazuje, že je to džem

Lenka Tarabová ze spolku Resetheus je známa šířením dezinformací. Nyní si vymyslela, že sraženiny očkovaných…

6 hodin ago

Ne, Svaz sběračů lesních plodů opravdu nevznikne

Na sociálních sítích se šíří řada i bizarních hoaxů. Jeden z nich hovoří, že Piráti…

1 dnem ago

Miroslav Macek – de mortuis nil nisi veritas

Po smrti bývalého politika ODS Miroslava Macka byla zveřejněna mnohá pochvalná slova. Samozřejmé lze chápat,…

1 dnem ago

Ne, do litvínovského gymnázia nevnikl Ukrajinec

Zdá se, že někteří lidé mají potřebu na lidi z Ukrajiny svést úplně vše. V…

1 dnem ago

Existují důkazy, že za kauzou Vrbětice stojí Rusové. Rusko nespolupracovalo při vyšetřování

Předseda PRO se pro ruský Sputnik nechal slyšet, že policie nezákonně odložila kauzu Vrbětice. Rovněž…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google