Lobbisticko-aktivistická skupina, která sama sebe samozvaně nazvala vlasteneckou scénou nebo hnutím, má mezi sebou řadu sporů. Nově i prokremelský aktivista Žarko „Raptor“ Jovanovič si všiml, že SPD Tomia Okamury dělá ze svých podporovatelů tzv. „užitečné idioty“. „SPD disponuje desítkami miliónů korun ze státní kasy a není připravena dát těm dole ani korunu. Kampaně za ně odpracovalo stovky dobrovolníků, kteří si veškerý reklamní “branding” museli koupit ze svého. Někde to byla dokonce povinnost. SPD jim nedalo ani na benzín, nezaplatilo ani pivo, dokonce nedalo ani diplom. Prostě na ně jen zapomnělo a pár osvícených si užívá na výsluní,“ konstatuje své zkušenosti s SPD Tomia Okamury.

Jovanovič svá tvrzení demonstruje na příkladu „Vlasteneckého setkání v Příčovech“. Upozorňuje, že hnutí Trikolóra a hnutí SPD zde de facto zahájí svou předvolební kampaň před podzimními krajskými a senátními volbami. Na akci však nepřispěje ani jedno z hnutí ani korunu.

Válčí i Jiří Černohorský a to s Janem Mošničkou. Jiří Černohorský je spolu s Radkou Hladíkovou a Zdeňkem Chytrou vůdčí postavou hnutí a spolku Čest, svoboda, respekt. O dezinformacích, které šíří tyto osoby, psal náš web mnohokrát (12345). Jan Mošnička pro změnu na stránce Bohemia patriot v minulosti šířil například výmysly ohledně údajných 21 000 Kč pro migranty. Ve skutečnosti existuje nárok na kapesné ve výši 30,-/den pro žadatele o mezinárodní ochranu (azyl) v přijímacím středisku. V pobytovém středisku dostává žadatel o udělení mezinárodní ochrany namísto stravy (v pobytových střediscích není žadatelům o azyl poskytována strava, vaří si sami) částku ve výši životního minima, např. pro jednotlivce 3 410 Kč / měsíc. O úrovni stránky Bohemia patriot si můžeme udělat obrázek i z nedávných příspěvků. Jan Mošnička na ní například zcela vážně šíří teorii, že vláda chce občanky proti děti od 6 let kvůli muslimům, aby si mohli brát nezletilé dívky. Šířil rovněž hoax o Jiřím Drahošovi nebo manipulaci, že příjmy státu stojí pouze na daních a poplatcích.

Jan Mošnička tvrdí, že Jiří Černohorský si na jeho jméno chtěl půjčit 50 000 Kč. To nenechalo klidného Jiřího Černorského a věc tedy zřejmě skončí u soudu.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.