V Česku přestal po zhruba 31 letech vycházet deník Haló noviny spojený s Komunistickou stranou Čech a Moravy (KSČM). Noviny nahradil týdeník Naše pravda. I tento týdeník se však stal semeništěm kremelských lží. Lze tam najít tradiční a stokrát vyvrácené dezinformace, o kterých jsme opakovaně psali. Uvádíme výběr komentářů za poslední měsíc na téma ruské agrese proti Ukrajině.

  • Kateřina Konečná – „Italští dělníci zablokovali dodávku zbraní na Ukrajinu“ (07. 04. 2022): Lež šířená dvěma poslanci Hnutí pěti hvězd a různými italskými komunistickými lháři o tom, že na letišti v Pise zaměstnanci odmítli nakládat zásilky pro Ukrajinu údajně deklarované jako humanitární. Ve skutečnosti se jednalo o let NATO.
  • Pavel Jáchym – Kremrole (08. 04. 2022): Opakování kremelských lží o údajně nacistickém pluku Azov a všeobecné akceptaci nacismu na Ukrajině.
  • Růžena Domová – „Krutá celosvětová show“ (08. 04. 2022): Odvolávání se na ukrajinského prokremelského politika Olega Careva a jeho tvrzení, že Zelenskému plynou miliardy ze zahraničí a že rodinu („údajně“) přesunul do zahraničí.
  • Monika Hoření – „Propaganda z obou stran“ (09. 04. 2022): Opakování lživých tvrzení poslance ANO Václavce o tom, že ruská a ukrajinská propaganda jsou stejné a že se pravdu dozvíme až za desítky let (klasická kremelská dezinformační taktika snažící se vyvolat nedůvěru k pravdě).
  • Jaroslav Kojzar – „Už ho také mají plné zuby“ (09. 04. 2022): Zelenskyj není etnický Ukrajinec a je vlastně Žid, Ukrajina začátkem minulého století neexistovala a vznikla jen díky Leninovi, o invazi do Československa v roce 1968 rozhodl Ukrajinec Brežněv.
  • Tomas Candulas – „Špinavé hry prozápadních médií“ (11. 04. 2022): Kremelské lži o údajných fašistický praporech Pravý prostor a Azov, údajné referendum na Krymu a vyhlášení nezávislosti Luhanské a Doněcké lidové republiky (ve skutečnosti šlo ve všech případech o okupaci Ruskem po vyvolání války proti Ukrajině), naše vláda prý zatahuje zemi do války.
  • Jiří Jaroš Nickelli – „Antislovanské třeštění má nový rekord – Habsburka v Plzni“ (11. 04. 2022): Opakování ruských imperiálních blábolů o slovanské vzájemnosti
  • Anna Štofanová – „Ztracená mládež?“ (12. 04. 2022): Autorka dává do souvislosti vraždu učitele v Praze a údajně nenávistné převážně antikomunistické [sic!] příspěvky anonymních účtů na sociálních sítích.
  • Jaroslav Kojzar – „Hrozba pro svébytnost ČR“ (12. 04. 2022): Odvolávání se údajné sliby Gorbačovovi o NATO, lživé tvrzení, že Václav Havel přislíbil, že u nás nikdy nebudou cizí základny, v případě základen na našem území prý budeme zranitelnější.
  • Víťa Baborová – Změna (13. 04. 2022): Vláda se nestará o naše občany, ale ekonomické uprchlíky z Ukrajiny, klaní se Bruselu, podpora Ukrajiny je podporou banderovců.
  • Stanislav Grospič – „Nelze se divit, že chleba bude dražší“ (13. 04. 2022): Lež o tom, že ruský plyn odebíraný přes Německo je dražší než odebíraný přímo z Ruska.
  • Miroslav Kavij – „Odmítáme dárky Černochové a české vlády k další eskalaci válečného napětí“ (13. 04. 2022): Dodávky zbraní z ČR prý přispívají „k dalšímu navyšování mrtvých a raněných na obou stranách rusko-ukrajinského konfliktu“.
  • Jan Klán – „Darování tanků Ukrajině podle Bloody Mary“ (13. 04. 2022): Čím se sami budeme bránit, když dáváme zbraně na Ukrajině, kde USA chtějí bojovat do posledního Ukrajince?
  • Kateřina Jirousová – Zvítězit by měla pravda“: Mám věřit tomu, že na čtyři sta tisíc či půl milionu Ukrajinců sem přijíždí bez ničeho, protože doma, z obavy před Rusy, museli všechno nechat, anebo tomu, co mohu vidět na vlastní oči, tj. plným obchodům ukrajinských paniček v nejmodernějším oblečení, o jejichž nákupní sílu se postaral český stát? Odkud to vlastně tyto nakupující ženy přijely? Z Donbasu nebo Volyně a Zakarpatí, kde se neděje nic? Pomoc potřebným ano, ale proč nepotřebným?!“
  • Jaroslav Kojzar – „Na úkor své budoucnosti“ (16. 04. 2022): Falešné citáty George Friedmana a Warrena Buffetta o Evropě a Rusku, starší verze stejných řetězců slov se vyskytují pouze v diskusních příspěvcích trollů zejména na dezinformačních webech.
  • Jaroslav Kojzar – „Začíná nové období rozvoje naší demokracie“ (09. 04. 2022): Obhajoba ostudných kremelských lží šířených učitelkou na Praze 6.
  • Jaroslav Kojzar – „Jsme v čele Evropy?“ (20. 04. 2022): Opakování lži o tom, že ruský plyn proudící přes Německo je výrazně dražší, lež o tom, že u nás média neinformovala o prokremelské koloně aut v Berlíně, jsme prý první na rána kvůli dodávkám zbraní na Ukrajinu, na Ukrajině bojují postbanderovské tlupy.
  • Jaroslav Kojzar – „Stejný příběh“ (21. 04. 2022): Připodobňování situace Rusů u nás k situaci Židů za okupace, údajně směřujeme do druhé republiky.
  • Vojtěch Filip – „Kdo jsou ti skuteční zločinci?“ (21. 04. 2022): Podle Filipa způsobí právě sankce proti Rusku hladomor v Africe a jinde, neúčinnost sankcí prý dokazuje aktuální kurs rublu (který je ovšem uměle udržován).
  • Pavel Jáchym – „Ukrajinská »prchlická« duše“ (22. 04. 2022): Nicméně dlouho to bylo pouze z doslechu od kamarádů, ale slýchal jsem, že se zde ve své nové domovině někteří z oněch »prchlíků« nechovají tak, jak by měli. Říkal jsem si, že přece nemůže být pravda, že s plnými nákupními koši se dožadují volného průjezdu přes pokladnu bez placení. Říkal jsem si, nemůže být přece pravda, že proběhnou nemocnici odshora dolů a nechají se všude vyšetřit, je to přece zdarma. To vše jsou přece dezinformace a »fejky«. Osud tomu však asi chtěl a i já jsem se přimotal do takové zajímavé debaty dvou ukrajinských jinochů. Jeden radil druhému, jakým způsobem získat zdravotní péči zdarma, dopravu zdarma, a kdoví co ještě všechno od naší kočkopsí vlády mají tito »prchlíci«.

Je to prý jednoduché. Odjedeš na Ukrajinu, a zpátky už jsi uprchlík. Na stavbě makáš dál, ale načerno. A pak, že to nejde.

Válčí se zhruba na patnácti procentech Ukrajiny, každopádně sem míří plno uprchlíků z území, kde se neválčí a ani válčit nebude. Kdo by to ale nezkusil zajet si pro dávečku, když Zelenskyj a jeho parta Ukrajinu přivedli na kraj bankrotu. Kdo z nás by nechal na chodníku jen tak ležet pětitisícovku?

Víme všichni a máme s nimi zkušenosti veskrze dlouhodobé i my. U nás jim říkáme nepřizpůsobiví. To sice jsou, ale jsou i velmi vychytralí a vlastně velmi, velmi přizpůsobiví. Dosáhnout na výhody a dávky umí jak ti naši, tak i ti ukrajinští. Smutnou pravdou ovšem je, že »fialový kočkopes« jim to značně ulehčuje. Není přece možné, aby tím, že se otočím na hranici, se ze mě stal humanitární uprchlík.

Je také jasné, že uprchlíka z Mariupolu zde nenajdeme. Ty potřebuje batalion Azov jako živé štíty. Je ovšem i jasné, že pokud vláda s tímto nešvarem zneužívání statusu uprchlíka něco neudělá, její funkční období se určitě zkrátí.

  • Jaroslav Kojzar – „Osobně jsem pro první variantu“ (22. 04. 2022): Lživé tvrzení, že Pavel Rychetský hodlá kandidovat na prezidenta.
  • Vítězslava Baborová – „Demokracie zase dostala na frak“ (23. 04. 2022): Obhajoba ostudných kremelských lží šířených učitelkou na Praze 6, jako argument použita ruská dezinformace o „Aleji andělů“.
  • Lenka Procházková – „Od humanitárního bombardování k demokratické cenzuře“ (23. 04. 2022): Opakování lži estébáckého šmejda Falbra o údajném výroku Václava Havla o humanitárním bombardování.
  • Jaroslav Kojzar – „Rusko a svoboda“ (26. 04. 2022): Opakování lži o údajném výroku Madelaine Albrightové o Sibiři: „»Rusko je třeba zničit, aby Rusové mohli být svobodni«. To není můj výmysl, ale obsah komentáře, jenž byl minulý pátek zveřejněn na Seznam.cz. »Sibiř je příliš velké území, než aby mohlo patřit jednomu státu.« To první vymyslel český novinář ještě si pamatující, co se přednášelo na pražské fakultě sociálních věd, ale nevědoucí nic o tom, co se dělo v pětačtyřicátém. To druhé je připisováno americké ministryni Madeleine Allbrightové, která se nikdy od tohoto výroku nedistancovala. A tak se zpochybnění jeho pravosti, protože vyvolal rozruch, ujal bývalý redaktor Svobodné Evropy a chvilku i šéfredaktor Lidových novin, kyjevský rodák Jefim Fištejn. Prý to vymysleli někde v Rusku. »Prý« ovšem neznamená vědět. Oba citáty, jak vidno, jsou tedy zřejmě české provenience, protože onen komentátor a sama Madlenka Korbelová, jak se ministryně zahraničí USA kdysi jmenovala, se narodili tady, v českých zemích. Obě věty se vlastně doplňují.“ [Kojzar lže na druhou – jednak o samotném výroku, jednak i o tom, že by to Albrigtová popřela.]
  • Jiří Pokorný – „Kdo šíří nenávist, obavy a strach“ (26. 04. 2022): „Nesouhlasím s konfliktem probíhajícím na Ukrajině, ale protože nejsem žádný hlupák, v této zemi jsem mnohokráte byl, stejně jako v Rusku, dokážu si vydedukovat, že za konfliktem stojí ve značné míře někdo jiný než lid zmíněných zemí. Jsou to USA a jejich západní spojenci, ke kterým se bohužel hlásí i naše Česká republika, ne veškerý její lid, ale hlavně především současná vládní moc.“
  • Dana Lysáková – „Nejen Klaus versus Česká televize“ (28. 04. 2022): Obhajoba Václava Klause coby šiřitele kremelských lží.

author