Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: PolitikaVolby

Válka v pražské SPD. Jan Čízek prý podvádí při tisku novin

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Předsednictvo hnutí SPD v polovině října rozpustilo pražskou organizaci. Vysvětlilo to špatnými volebními výsledky a porušením dobrého jména. Dosavadní předseda Vítězslav Novák se hájí, že Praha dlouhodobě není baštou SPD a potíže tam prý působil bývalý člen. Ve skutečnosti však za vším stojí špatné vztahy SPD v Praze. Členové na sebe dokonce posílají trestní oznámení.

Už tehdy členové hnutí SPD Michal Kapitán a Vítězslav Pojezný podali trestní oznámení na místopředsedu pražské SPD Jana Čížka pro podezření z podvodu. Oba členové se domnívají, že Čížek nedodržoval při tisku periodik smluvní podmínky, což se podle nich prokázalo například ve spolupráci s městem Brno. Jihomoravská metropole kvůli tomu Čížkovo někdejší vydavatelství žaluje o milion korun. Pojezný s Kapitánem mají také obavy, že Čížek vyváděl peníze z hnutí, když prostřednictvím své firmy Strategic Consulting pro SPD tiskl předvolební noviny, které se ale k některým straníkům nedostaly.

Do věci je zapojena i trojka kandidátky SPD Vítězslav Novák. Ten rozeslal e-mail, že lidé mají kroužkovat jeho a Vladimíra Nováka. „SPD si nemůže dovolit volební skandál. Kandidát číslo 2 Jan Čížek se podle trestního oznámení mých kolegů a členů hnutí SPD Vítězslava Pojezného a Michala Kapitána dopustil trestného činu. Věc nyní vyšetřuje Policie. Vyzýváme proto kandidáta Jana Čížka, aby složil funkci místopředsedy SPD Praha a rezignoval na 2. místo kandidátní listiny SPD do Poslanecké sněmovny v Praze. Vyzýváme také vedení SPD, aby neprodleně stáhlo kandidáta Čížka, protože vědomě kandidují s člověkem, který se opakovaně dopustil podvodu. Ve volbách v Praze na kandidátce SPD kroužkujte kandidáty číslo 3 a 11,“ píše Vítězslav Novák v e-mailu.

„Obchodní firma (Jana Čížka) se dlouhodobě pohybuje v oblasti tisku radničních (městských, obecních) novin. Obchodní firma v mnoha městech uzavřela smlouvy, ve kterých se zavázala k tisku a distribuci informačních tiskovin do schránek občanů, za smluvenou úplatu, avšak v mnoha městech docházelo, či dochází ke stížnostem, že občané smluvený informační tisk nedostávají a tudíž je podezření, že smluvený tisk vůbec nebyl vytištěn ve smluveném množství a předán k distribuci, nebo byla předána pouze část smluveného množství. Členové politického hnutí SPD naznačují, že takto dochází k vyvádění peněz z SPD a také z dalších měst, se kterými obchodní firma spolupracuje. Otevřeně se hovoří o spolupráci zadavatelů s Obchodní firmou a možné korupci, což nese znaky organizované činnosti,“ píše se v trestním oznámení.

Připomeňme, že Jan Čížek je považován za jakousi šedou eminencí SPD a hnutí zajišťuje například tisk předvolebních novin. Samostatnou kapitolou je Robert Vašíček. O Robertu Vašíčkovi, někdejším místopředsedovi pražské SPD, náš web už psal několikrát. Například v souvislosti s tím, že je podporovatelem Mariánského společenství a ne příliš dobrý duševní stav členů sekty zneužívá a využívá tyto lidi k volební kampani. Sám Vašíček o sobě také přiznává, že absolvoval mediální kurz Open Society Fund, tedy neziskové organizace George Sorose. Během komunálních voleb pro změnu zase Robert Vašíček rozvážel členům volebních komisí koláčky a zval je na pivo. Jedna z komisí, kterou si vybral, byla na Základní škole Ke Kateřinkám. Když si prý její členové uvědomili, o koho se jedná, Vašíček rychle odešel. Ukázalo se také, že ještě v nedávné době vyjadřoval úctu muslimům a poněkud zvláštním způsobem omlouval zločiny Islámského státu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

10 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

23 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google