Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Kdo jsou organizátoři demonstrace na Václavském náměstí?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na demonstraci na Václavském náměstí přišly desítky tisíc lidí. Nelze rozhodně tvrdit, že všichni účastníci demonstrace byli proruští. Extremistické síly zneužily (oprávněnou) rozhořčenost lidí týkající se například inflace a žalostné komunikace vlády. Demonstraci pořádali přední dezinformátoři. Oficiálně jimi byli Ladislav Vrabel a Jiří Havel.

Ladislav Vrabel je podnikatel vlastníci síť pizzerií. Vyznává buddhismus. Od roku 1996 se Ladislav Vrabel několikrát pokusil o podnikání v gastronomii. Brojí proti radnici v Českých Budějovicích a náš web o něm už psal v souvislosti s dezinformacemi o lidech z Ukrajiny. V polovině listopadu minulého roku vlastník restaurace Šeberák, zakladatel Iniciativy Chcípl PES, svolal demonstraci na Staroměstské náměstí, které se zúčastnilo víc jak deset tisíc lidí. Řečníci se vskutku „předvedli“:  Přítomní byli vyzváni, aby nenosili roušky ani respirátory (což vskutku převážná většina neměla), bylo jim doporučeno, aby nenechávali děti doma v karanténě, ale naopak trvali na jejich docházce do školy, i když mohou být nakažené. Tvrzení, že nemocnice nebudou mít dost místa pro neočkované označili za vyhrožování. Dokonce srovnávali protiepidemická opatření s nacistickým režimem a vyčleňování neočkovaných ze společnosti s pronásledováním Židů za druhé světové války.

Vrabel, stejně jako jiní aktivisté, se z COVIDu rychle přeorinetoval na znalce konfliktu na Ukrajině a hájí zájmy Ruska. Například v den útoku Ruska na Ukrajinu napsal: „Ano, Rusko dnes předvedlo akt agrese, ale bombardování Jugoslávie dodnes nazýváme ‚Merciful angel‘ (Milosrdný anděl). Wikipedie uvádí oficiální název ‚Nobel anvil‘ (Vznešená kovadlina) a od našeho prezidenta Havla víme, že povaha tohoto bombardování byla výlučně humanitární.“

Jeho rétorika se však začala brzo zostřovat. Několik dní na to už šíří ruskou lež o nacizaci Ukrajiny: „Neonacisté na Ukrajině vyvraždili za posledních osm let až 14 000 občanů Ukrajiny ruské národnosti – včetně dětí. Známé jsou případy na Krymu, kde neonacisté bili lidi tyčemi, nutili je jíst rozbité sklo a stříleli je do zad, když utíkali. V Oděse zase neonacisté upálili za živa až 48 lidí.”

Pojďme do současnosti, 28. srpna pro změnu napsal: „Ruská televize v pořadu Solovjov LIVE v reportáži Sergeje Makarenka přinesla šokující informaci o tom, že Česká republika na svém území cvičí teroristy. Vzhledem k chování české ministryně obrany v kauze podpory terorismu proti ruské novinářce Darje Duginové to ale už tolik šokující není, pomalu si totiž začínáme uvědomovat, že česká vláda se vydala ve stopách americké administrativy a mnoha dekád neblahé paměti amerického terorismu po celém světě.“ A kdyby někdo pochyboval, o co Vrabelovi jde, napíše nám to 1. září: „Systém se začíná hroutit. Je třeba držet směr a stupňovat sílu!“

Podobně na tom je i druhý z organizátorů, Jiří Havel. I ten brojil proti COVIDovým opatřením. Jiří Havel patří mezi hlavní představitele iniciativy Chcípl PES. Vlastní web Žlutá voda, který radil jak nebezpečný koktejl namíchat z chloritanu sodného a kyseliny citronové. Žlutou vodou je myšlena dezinfekce.

Jak náš web psal, neobvykle vysoký prostor na demonstraci dostali lidé z nově vzniklé strany PRO a Trikolóry.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

5 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

22 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google