Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Historie

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce 1968 Československo obsadili Ukrajinci. Pomineme-li další státy Varšavské smlouvy, hlavní a klíčovou svazovou republikou v SSSR byla RSFSR (Ruská sovětská federativní socialistická republika), která se po rozpadu SSSR proměnila v Ruskou federaci a svůj další rozpad dosud nedopustila, byť to stálo život více než statisíce Čečenců a čečenských Rusů. Rusové byli nejpočetnějším a klíčovým národem SSSR. „Ruština byla jediným oficiálním jazykem a ruská kultura dominovala, a proto se termín ruský a sovětský do značné míry kryje. Někdy je to na úkor přesnosti a hloubky analýzy, ale obecně lze ruský element považovat v éře SSSR za klíčový. Ostatně sovětská velmocenská politika a geopolitické uvažování vycházely právě z tradic ruského imperialismu a expanzionismu, což bylo stvrzeno i faktem, že centrem této rudé říše se stala Moskva. Nikoli Kyjev, Minsk, Novgorod, Pskov či třeba Charkov. A co je nakonec vlastně nejdůležitější – Ruská federace je formálně hlavním nástupnickým státem SSSR, a to má své jasné mezinárodně právní konsekvence,“ píše Tomáš Šmíd z Univerzity Karlovy.

„Vojska přijížděla z území Německé demokratické republiky, z Polska a z Maďarska. Samozřejmě existovaly jednotky, které byly trvale usazené na území Ukrajiny. Nikdy to ale neznamenalo, že by šlo o jednotku složenou pouze z vojáků ukrajinské národnosti. Sovětská armáda fungovala na internacionálním principu a divize byly složené z vojáků z různých zemí. Území Československa tedy nikdy neokupovala jednotka složená z vojáků jedné národnosti. Ačkoli se Brežněv narodil na území Ukrajiny, členové politbyra se sjednotili s identitou Sovětského svazu, která byla primárně ruská. Toto na mě působí jako umělý a ubohý argument. Nezažil jsem historickou diskusi ani nečetl žádný dokument o sovětské politice, který by blíže řešil otázku národnosti. V sovětské politice národnost nehrála roli,“ říká historik Prokop Tomek.

Pokud však v roce 1968 nás obsadili „Ukrajinci“, kdo nás tedy v roce 1945 osvobodil? Ani v době druhé světové války národnostní složení rudé armády nehrálo výraznou roli. Faktem ovšem je, že na osvobození českých zemí se podílel 1., 2. a 4. ukrajinský front. V 1. ukrajinské frontu sloužilo 342 tisíc Ukrajinců a necelých 600 tisíc Rusů. V druhém 170 tisíc Ukrajinců a 300 tisíc Rusů a ve čtvrtém 98 tisíc Ukrajinců a 150 tisíc Rusů. Lehkými počty dojdeme k tomu, že tyto fronty byly složeny z 38 % Ukrajinci.

Faktem také je, že první československý sbor v Rudé armádě z velké míry tvořili Češi, kteří se na konci 19. století přestěhovali na Ukrajinu. V roce 1942 se totiž v městečku Buzuluk začala pod vedením Ludvíka Svobody formovat československá vojenská jednotka, která do bojů s Němci poprvé zasáhla v březnu 1943 u Sokolova. Vojenský útvar se rozrostl o příslušníky slovenských divizí, které byly nasazeny na východní frontě a kteří přebíhali k Rusům, a později, hlavně díky příchodu zhruba 12 tisíc volyňských Čechů, se rozšířil na 1. československý armádní sbor. Ten během své cesty do Prahy svedl řadu bitev, mimo jiné prošel boji na Dukle a bitvou o Ostravu.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Share
Published by
Jan Cemper

Recent Posts

Cyber Tabu – vzdělávací projekt TV Nova

Série čtrnácti krátkých videí, která vysvětlují chování informací na internetu a v našich mobilech. Originálními…

8 hodin ago

Prokremelští aktivisté si nevymýšlí o smrti českých vojáků poprvé

Jak už jsme psali, na sociálních sítích se šíří fáma o údajné smrti 7 českých…

15 hodin ago

Ne, manželka útočníka není z Ukrajiny

Na sociálních sítích koluje příspěvek, který tvrdí, že manželka střelce, který ve středu 15. května…

20 hodin ago

Progresívne Slovensko útok odsoudilo

V souvislosti s útokem na slovenského premiéra Roberta Fica se šíří příspěvek, který naznačuje, že útočník Juraj…

2 dny ago

Volodomyr Zelenskyj může být prezident do dalších voleb

Na Facebooku se šíří nepravdivá informace, že ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj přestal být na konci…

3 dny ago

Martin Milan Šimečka není na fotografii se střelcem, který zaútočil na premiéra Fica

Na sociálních sítích koluje fotografie útočníka, který v Handlové postřelil Roberta Fica, údajně s Martinem…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google