Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější zločiny a ruská invaze byla jen reakcí na ně. Připomeňme však, že vše začalo děním na Majdanu, kdy jednotky Berkut na příkaz prezidenta Janukoviče v Kyjevě zastřelily nejméně 48 lidí a 90 dalším způsobily střelná zranění. Na Facebooku se šíří text kanadského levicového magazínu Canadian Dimension, který tvrdí, že ukrajinský soud řekl, že za mnoho životů mohou prý ultrapravicové síly pod falešnou vlajkou. Šířen je nadpis z překladače: „Pohřbený soudní verdikt potvrzuje masakr na Majdanu pod falešnou vlajkou na Ukrajině. Ukrajinsko-kanadský politolog a profesor Ivan Katchanovski o skrytých kořenech rusko-ukrajinské války.“

A jak je to ve skutečnosti? „Všechny násilné trestné činy proti účastníkům Revoluce důstojnosti před deseti lety včetně vražd spáchali příslušníci ukrajinských bezpečnostních složek na příkaz tehdejší ukrajinské vlády silně ovlivněné Ruskem. Tehdejší ukrajinská vláda a její bezpečnostní složky podle vyšetřovatelů spolupracovaly s ruskou Federální bezpečnostní službou (FSB). Vyšetřovatelé již dříve uvedli, že podezírají bývalé vedení ukrajinské SBU a členy ruské FSB z podrývání suverenity, územní celistvosti a nedotknutelnosti Ukrajiny, stejně jako obranyschopnosti země a státní a informační bezpečnosti. Bývalí příslušníci SBU na pokyn svých ruských dohlížitelů podle nich také podněcovali etnickou a náboženskou nenávist a nepřátelství mezi občany,“ píší ukrajinské úřady.

A co zmiňovaný verdikt z 18. října 2023? „Ukrajinský soud odsoudil v nepřítomnosti k trestu vězení tři bývalé příslušníky pohotovostních jednotek Berkut, kteří v roce 2014 v Kyjevě stříleli na demonstranty. Jednotky Berkut při zásahu v únoru 2014 na ulici Instytutska zastřelily 48 demonstrantů a 90 dalším způsobily střelná zranění. Dvěma bývalým příslušníkům jednotek soud uložil 15letý trest odnětí svobody a jednomu dalšímu doživotí. Dva další souzené zprostil viny. Ti byli jako jediní ze souzené pětice přítomni v soudní síni. Všichni tři, kterým ve středu soud uložil trest vězení, totiž dříve utekli do Ruska. Od roku 2019 se po nich pátrá?“ psala média.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

16 hodin ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

21 hodin ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

2 dny ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

2 dny ago

Přepisování historie? Falzifikát a pravda

Na sociálních sítích se šíří údajný citát mluvčí Bílého domu, že „USA a Ukrajina bojovaly…

3 dny ago

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google