Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Jak je to s pravdomluvností Štefana Harabina?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V minulých článcích (1, 2) náš web psal o různých manipulacích Štefana Harabina, který kandiduje na post prezidenta Slovenska. Web Antipropaganda.sk se na něj podíval komplexněji.

Prakticky v každých volbách po celém světě hrají v současnosti sociální sítě a různá dezinformační média důležitou roli. Nejen západní svět tak čelí výzvám populismu a nacionalismu, které podporují dezinformační kampaně s cílem relativizovat fakta.

Na Slovensku je měsíc před prezidentskými volbami a něco přes tři měsíce před volbami do europarlamentu. Sociální sítě jsou plné informací i dezinformací, které je těžké rozeznat, co mnozí politici využívají ve svůj prospěch.

Podle posledních prezidentských průzkumů od agentury JAK a  Focus má z populistických kandidátů, kteří si s hrou na pravdu těžkou hlavu nedělají, největší šanci dostat se do druhého kola Štefan Harabin.

Ten se kolem sebe snaží vytvářet auru pravdomluvnosti a nálepkuje se jako národní kandidát na prezidenta. Jeho volební motto zní „Za Slovensko, tradice a právní stát“.

Bývalý předseda Nejvyššího soudu SR, bývalý ministr spravedlnosti (2006-2009) v první vládě Roberta Fica a současný soudce Nejvyššího soudu, který tvrdí, že nejlepším slovenský premiérem byl Vladimír Mečiar, se v prezidentské kampani za vydatné podpory konspirační scény stylizuje za bojovníka proti establišmentu (který, mimochodem, svým působením v politice a v justici pomáhal vytvářet).

Po opuštění ministerské židle v roce 2009 se několik let věnoval hlavně justici. Před pár lety se však začal v různých prokremelských a dezinformační médiích vyjadřovat k veřejným záležitostem.

Před více než dvěma lety si Harabin založil vlastní youtubový kanál , na kterém zveřejňuje videa, v nichž většinou útočí na prezidenta Kisku, “současný systém”, Evropskou unii, USA, Ukrajinu, standardní média, vymezuje se proti migraci a obhajuje ruskou politiku.

Ze začátku měli jeho videa několik tisíc zhlédnutí, postupně však nabíraly na síle a dosahu. Dnes mají jeho videa běžně i několik desítek tisíc zhlédnutí, některé i přes sto tisíc. Pravidelně je sdílí i prostřednictvím sociálních sítí. Jeho video o Marianovi Kotlebovi bylo dokonce druhým nejpopulárnějším příspěvkem na Facebooku (v počtu interakcí) v rámci dezinformačních médií za rok 2017.

Harabin se za poslední dva roky postupně stal doslova hvězdou prokremelských médií, v nichž do jisté míry zastínil i Kotlebu, kterého tato média také podporují.

Svou prezidentskou kandidaturu oznámil v červnu 2018 na Národní konferenci (ne náhodou) po boku konspirátora Tibora Eliota Rostása. V lednu 2019 odevzdal do Národní rady potřebné množství podpisů a oficiálně se stal prezidentským kandidátem.

Vzhledem ke svému statusu oficiálního kandidáta se značnou podporou mezi voliči už není Harabin odsouzen k tomu, aby svá poselství šířil pouze přes dezinformační média jako Svobodný vysílač, Hlavní zprávy, InfoVojna či Zem a Věk. Harabin chodí pravidelně do prezidentských diskusí, které vysílají komerční televize a může tak svá poselství (často lži) šířit i přes tyto kanály.

Obraz o tom, jak často se Harabin mluví pravdu, si můžeme udělat například z analýzy jeho diskuse v pořadu V politice na TA3 s dalším prezidentským kandidátem Milanem Krajniak ze začátku února 2019, kterou vytvořil portál Demagog.sk.

Harabin tam použil 16 faktických výroků. Pět z nich bylo pravdivých, osm nepravdivých a tři zavádějící. Harabin například nemluvil pravdu o tom, že jako jediný ministr dobrovolně odešel z vlády, o tom, že nikdy nebyl politikem, nebo o Lisabonské smlouvě, která podle něj dala do výlučné kompetence (členských zemí) migrační a azylové záležitosti.

Harabin nechodí jen do diskusí v televizi, ale zúčastnil se i na prezidentské diskusi časopisu Trend a diskusi Deníku N ve spolupráci s portálem Euractiv.sk.

Ve druhé z nich mluvil například i o tom, že připojení Krymu k Rusku bylo v souladu s mezinárodním právem, což samozřejmě nebylo a ani referendum na Krymu legálně nebylo, jelikož odporovalo ukrajinské ústavě.

Mezi časté argumenty konspirátorů o Krymu patří paralela s odtržením Kosova od Srbska. Tento argument použil i Harabin. Tvrdil, že odtržení Kosova od Srbska bez referenda označil mezinárodní soud v Haagu za legální, a proto bychom tak měli vnímat i proces odtržení Krymu od Ukrajiny, kde navíc proběhlo referendum.

Pokud si i odmyslíme zjevné odlišnosti obou případů, například v tom, že Kosovo je samostatný stát, zatímco Krym si pod svou zprávu vzalo Rusko, nebo to, že v Kosovu reálné probíhala genocida, přičemž na Krymu ne, nebo také to, že o statusu Kosova mezinárodní společenství jednalo téměř 10 let a na Krymu zorganizovali Rusové nelegální referendum s podporou zelených mužiků za pár týdnů. Pokud toto pomineme, přesto Harabin v této otázce zavádí, nebo se v ní neorientuje.

Jak upozorňuje právník Dano Brossman, soud v Haagu nikdy neřekl, že odtržení Kosova od Srbska bez referenda bylo v souladu s mezinárodním právem. Soud konstatoval, že vyhlášení nezávislosti Kosova bylo z právního pohledu v pořádku, což je však rozdíl oproti argumentu Harabina, kterým se snažil legalizovat ruskou anexi Krymu.

Slova o tom, že na Ukrajině vládnou fašisté, že sankce jsou neúčinné a je třeba je zrušit, a obhajoba ruské zahraniční politiky (nejen vůči Ukrajině) patří pevně do jeho demagogického repertoáru.

O anexi Krymu Harabin dokonce v minulosti tvrdil , že ji uznali i právníci Evropské unie. Odkazoval se přitom na organizaci AALEP (Asociace akreditovaných právníků pro styk s orgány veřejné moci EU). Jde přitom o dezinformaci, kterou šířily některé dezinformace weby.

AALEP ve skutečnosti není žádná oficiální evropská instituce. Je to sdružení právníků a lobbistů, které je přes Olega Rumyanceva propojeno na Kreml. Pod stanoviskem AALEP je podepsán jen Christian de Fouloy a ne 30 právníků. Nejde tedy o názor právníků Evropské unie, ale jednoho právníka blízkého Moskvě.

Harabin ve svých projevech často kritizuje Západ a USA. Mnohokrát v nich však využívá účelové argumenty a zavádí.

Koncem srpna se na youtube a v dezinformační médiích objevilo video s rozhovorem Harabina s představitelem americké ambasády o úloze USA při osvobozování Slovenska během druhé světové války.

Harabin se ve videu představitele americké ambasády ptá, proč Američané bombardovali Petrochem Dubová, Apollo, proč bombardovali Nitru, kde zemřeli i civilisté. Harabin ve stejném videu říkal, jak byl na Dukle, kladl tam věnce, ale nejsou tam pohřbeni američtí vojáci.

Člověk, který o historii druhé světové války neví velmi mnoho, mohl z videa nabýt pocit, že Američané Slovensku ve válce nijak nepomohli, jen uškodili a osvobodil ho jen Sovětský svaz. Zem a Věk zveřejnil přepis z tohoto videa a udělal z něj článek s  titulkem VIDEO: Harabin “vyškolil” amerických diplomatů z karavanu. Článek vykresluje Harabina jako sečteného člověka, který ví mnoho o slovenské historii a záleží mu na slovenském národě.

Ve skutečnosti však Harabin s historií manipuluje a zcela vynechává kontext, v němž Slovensko vyhlásilo USA válku a stálo na straně nacistického Německa, a proto bylo terčem náletů. Jak vysvětluje tento článek, nálety na slovenské rafinérie byly velmi přesné a cílem byly objekty, které pomáhaly Němcům ve válce. Harabin mimoto zamlčel, že slovenští civilisti umírali i během sovětských náletů.

Kromě takovýchto manipulací, které část čtenářů nemusí odhalit, využívá Harabin ve své kampani i jednoduché hoaxy, které útočí na primitivní lidské pudy, na strach a hněv.

V polovině května Harabin šířil video, ve kterém říká, že na Slovensku už máme asi 10 tisíc migrantů a 1. července 2018 přijde dalších 11 tisíc. Každý z nich má dostat od státu podporu 800 eur měsíčně, ubytování a další výhody. Ve druhé části zmiňuje důchody a mzdy na Slovensku. Status kromě strašení lidí implikuje i údajné priority vlády, kterými jsou migranti a ne obyvatelé Slovenska. Vůči tomu chce Harabin bojovat a představuje vůči tomu alternativu.

Harabin sdílel hoax. Žádní migranti v takovém počtu na Slovensko nepřišli. Podle statistik ministerstva vnitra za celý rok 2018 poskytlo Slovensko pět azylů a 37 doplňkových ochran.

S tímto hoaxem konfrontoval Harabina moderátor Michal Kovačič v diskusní relaci Na tělo s Michalem Kovačičem v neděli 10. února. Harabin argumentoval výmluvou, že se odkazoval na neověřené informace a odmítl se za šíření tohoto hoax ospravedlnit.

Další očividný hoax šířil Harabin i v roce 2017, kdy sdílel status o tom, že na některých benzinových pumpách v tankovacích pistolích nastražili jehly infikované HIV. Ke svému statusu tehdy napsal „Doufám, že se tímto policie již zabývá, protože pokud je to pravda, jde o zjevnou trestnou činnost mimořádně nebezpečnou, extrémního charakteru.“ Jde přitom o známý hoax.

Prezident nemusí být dokonalou lidskou bytostí, ale aspoň špetkou kritického myšlení by disponovat měl. Zda tuto podmínku splňuje Štefan Harabin, který i o pádu lampy konspiruje, že to byl pokus o vraždu, necháváme na posouzení čtenářů a čtenářek.

Článek původnw vyšel na webu Antipropaganda.sk: https://antipropaganda.sk/ako-je-s-pravdovravnostou-stefana-harabina/

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Antipropaganda.sk

Share
Published by
Antipropaganda.sk

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

17 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google