Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Dezinformační weby brojí na volby. Všímají si kvality potravin a migrace

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Prague Security Studies Institute pokračoval v sledování nejvýznamnější dezinformačních webů s ohledem na blížící se volby do Evropského parlamentu. Zajímavostí v dezinformační scéně je, že činnost téměř již nevyvíjí web Filipa Vávry Středoevropan.cz. Zda jde o trvalý jev nebo se Vávra ještě k tvorbě webu vrátí, případně založí jiný projekt, se teprve ukáže.

Na 32 sledovaných webech šířících manipulativní obsah (dle webu Konspirátori. sk) bylo v minulém týdnu publikováno 162 textů zmiňujících Evropskou unii. V publikovaných textech začaly být poprvé výrazně častěji zmiňovány samotné volby do Evropského parlamentu a proto se dá očekávat, že tento trend bude pokračovat.

Nejvýraznějším tématem minulého týdne byla rozdílná kvalita potravin v zemích EU (zmíněna ve 12 textech). Nařízení EU byla v některých textech uváděna jako důvod poklesu kvality potraviny (kandidát SPD Ivan David připomínal zrušení norem ČSN o masových výrobcích v 90. letech; web AC24 zase postupné omezování limitů na dusičnany). Skutečnost, že kvalita potravina se stala součástí volební kampaně ilustrují citace politiků z hnutí ANO, KSČM, Pirátů a SPD (podle místopředsedy SPD Radima Fialy dvojí kvalita potraviny ilustruje, že Brusel vnímá Čechy jako podřadné lidi z východu) k tomuto tématu. Objevily se zprávy o různých úspěších populistických hnutí napříč EU (8 textů). Pozornost byla věnována údajnému vyřešení problému migrace, kterého italský vicepremiér Matteo Slavini dosáhl uzavřením italských přístavů pro lodě s migranty, spolupráci mezi Slavinim a maďarským premiérem Viktorem Orbánem nebo úspěchu estonské protiimigrační strany EKRE v parlamentní volbách. Podobně jako při bilancování 15 let členství ČR v EU během předminulého týdne se objevily texty zpochybňující ekonomické přínosy členství (5 textů). Některé texty tvrdily, že dotace je nutné porovnávat s náklady na evropskou byrokracii, jiné zase upozorňovaly na odliv kapitálu ze střední Evropy (důležitou roli v této argumentaci hrála data ekonoma Thomase Pikettyho).

Časopis Šifra ve svém novém vydání upozornil na „undergroundový“ film Pryč z EU, který v dubna zveřejnila na Youtube Strana nezávislosti ČR. Jeho analýzu si můžete přečíst zde. Web AC24 publikoval dezinformaci, dle níž 2 miliony migrantů obdržely debetní karty od EU v hodnotě 1,55 miliard eur. Text je postaven na nepřesné citaci šéfa bezpečnostních poradců maďarského premiéra a doplněn obrázkem, který se objevil již v roce 2018 v souvislosti s dezinformací, dle níž debetní karty migrantům zajistil finančník George Soros. Tato dezinformace se – mimo téměř 500 sdílení na Facebooku – dále nešířila. Tématu debetních karet se věnoval web Manipulátoři.cz už v minulosti zde a zde.

Nejčastěji zmiňovanou stranou bylo hnutí ANO (zmíněno v 11 textech). Nejčastěji citovanými stranami byla SPD a ODS (jejíž kandidáti se často vymezovali vůči jiným kandidujícím subjektům). Z menších subjektů byli nejčastěji (ve 3 textech) zmiňováni Svobodní.

 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Prague Security Studies Institute

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

5 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 dnem ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google