Na Facebooku, na různých diskuzních platformách na internetu, ale i formou černého výlepu v ulicích se množí pozvánky na demonstraci 3. září do Prahy. Má být zaměřena proti vládě a nese honosný název „Česká republika na 1. místě“. V podstatě se však opět jedná o demonstraci pořádanou známými postavami dezinformační scény. Navíc v čase těsně před volbami a tak je jisté, že demonstrace bude spíše předvolebním meetingem tzv. „vlasteneckých stran“, které bojují na straně Ruska.

Hnutí PRO je nově vzniklé hnutí s jasně proruskou orientací. Za tuto stranu přitom na pódiu vystoupí hned minimálně čtyři zástupci, kteří zároveň kandidují do senátu: Jindřich Rajchl, Petra Rédová, Jana Zwyrtek Hamplová a Ivan Noveský. Minimálně dva zástupce na pódiu bude mít Trikolóra. Zuzanu Majerovou a Miroslava Ševčíka. K tomu ještě Davida Tesaře, který kandidoval s nimi za Manifest. SPD pak na pódiu bude mít Jiřího Kobzu a Hynka Blaška. Na demonstraci vystoupí i Vladimíra Vítová z obskurního sdružení Aliance národních sil, které je proruské už léta.

Ve skutečnosti se tedy jedná o demonstraci lidí, kteří tu šířili dezinformace o COVIDu a očkování, následně o Ukrajině a nyní prý bojují za Česko. Je přitom jisté, že například hnutí PRO prosazuje ne české zájmy, ale zájmy Ruské federace. Úplně stejně je na tom Trikolóra nebo výše zmíněné osobnosti z SPD.

Jiří X. Doležal si všiml, že účastníci akce se chystají dělat v Praze výtržnosti. „Třetího září bude v Praze, Ostravě a dalších městech rušno. Neočkovaní vlastenci, bojovníci za mír a proti ukrajinským homosexuálním nacistům přijdou do největší měst demonstrovat proti vládě, která je v jejich očích zodpovědná za vše. Zodpovědná je v jejich očích nejen za rostoucí ceny energií v epoše, kdy svět padá do energetické krize, ale i za globální oteplení a skvrny na slunci. Jak vidno z jejich facebookové komunikace, ctihodní občané se chystají udělat „pořádnej“ virvál,“ popisuje svá zjištění v článku na Forum24.cz.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.