Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

„Sestra z brněnské JIP“ je dezinformátorka Petra Fajmonová Rédová

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Virálně se momentálně šíří video, ve kterém vystupuje Petra Fajmonová Rédová a je představovaná jako „sestra z brněnské JIP“. Petra Fajmonová Rédová je ve skutečnosti typickým příkladem, proč lidé točí taková videa. Sama se věnuje tzv. kyslíkové kosmetice a provozuje e-shop, ve kterém si můžete koupit kosmetickou houbičku za 145 Kč nebo předražené čaje. Rovněž je uvedena jako provozní prodejny s kosmetikou. Také nabízí léčitelství. Do jejího repertoáru patří například terapie Reiki, regresivní terapie, AFT terapie a kraniosakrální terapie. A věnuje se astrologii a ezoterice. Rédová má navíc se zdravotníky nevyřízené účty z roku 2014, kdy v brněnské nemocnici absolvovala porod císařským řezem a po operaci trpěla komplikacemi. Máme potvrzeno, že žádná z brněnských nemocnic Rédovou nezaměstnává.

Rédová v celém videu vykládá nesmysly. Očkování proti COVID-19 chrání proti těžkému průběhu onemocnění. Těžký průběh onemocnění COVID-19 hrozí u lidí s podružnými onemocněními, která mají vliv na imunitní systém. Například chemoterapie jednoznačně oslabuje imunitní systém člověka a tak z logiky věci je omezená i účinnost vakcín. Očkování chrání před vznikem mutací. Že očkování způsobuje mutace, je velmi stará dezinformace. Různé mutace viru SARS-CoV-2 tu byly dříve než očkování.

Ve videu se však věnuje především údajným rozborům krve očkovaných. O tom náš web psal už mnohokrát. Přichází například s objevným zjištěním, že krev očkovaných se v prostředí „in vitro“ sráží. Jak už jsme psali, tento proces je samozřejmě správný a bez něj by nikdo z nás nepřežil. Srážení krve je důležitým procesem hemostázy, tedy zástavy krvácení. Vzniklá krevní sraženina ucpe defekt ve stěně cévy a zamezí tak krvácení. Jev tedy samozřejmě nijak nesouvisí s očkováním a krev se po styku s venkovním prostředím sráží všem zdravým lidem.

Projekt Vaxinátor zveřejnil video, ve kterém ukazuje, že třeba i v kapce destilované vody lze při troše fantazie najít předměty, které vypadají jako parazit, nanobot nebo čip. Ve skutečnosti se jednalo o vlákno z ubrousku, o prach nebo znečištění laboratorního sklíčka. Pro správné posouzení podobného materiálu je nutné vždy znát jeho zdroj a okolnosti, za kterých vznikl. Ty nejsou uváděny na žádném takovém „důkazu“. Tato videa a „fotografie” mají společné jedno. Nikdy nevidíme jak vzorek byl nanesen pod mikroskop. Český klub skeptiků Sisyfos navíc upozorňuje, že mikroskopický rozbor krve není příliš ověřeným a správným způsobem analýzy krve. Údajná analýza navíc probíhá pod mikroskopy, které se prodávají jako dětské hračky.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

17 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

22 hodin ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google