Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Monitoring dezinformační scény: Monika Waksmundská

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Poměrně virálně se nyní šíří záznam audiospotu menšího dezinformačního projektu Rádia Bohemia. V něm Monika Waksmundská hovoří o údajných objevech v krvi očkovaných. Přichází například s objevným zjištěním, že krev očkovaných se v prostředí „in vitro“ sráží. Jak už jsme psali, Tento proces je samozřejmě správný a bez něj by nikdo z nás nepřežil. Srážení krve je důležitým procesem hemostázy, tedy zástavy krvácení. Vzniklá krevní sraženina ucpe defekt ve stěně cévy a zamezí tak krvácení. Jev tedy samozřejmě nijak nesouvisí s očkováním a krev se po styku s venkovním prostředím sráží všem zdravým lidem.

Projekt Vaxinátor zveřejnil video, na kterém ukazuje, že třeba i v kapce destilované vody lze při troše fantazie najít předměty, které vypadají jako parazit, nanobot nebo čip. Ve skutečnosti se jednalo o vlákno z ubrousku, o prach nebo znečištění laboratorního sklíčka. Pro správné posouzení podobného materiálu je nutné vždy znát jeho zdroj a okolnosti, za kterých vznikl. Ty nejsou uváděny na žádném takovém „důkazu“. Tato videa a „fotografie” mají společné jedno. Nikdy nevidíme jak vzorek byl nanesen pod mikroskop. Český klub skeptiků Sisyfos navíc upozorňuje, že mikroskopický rozbor krve není příliš ověřeným a správným způsobem analýzy krve. Údajná analýza navíc probíhá pod mikroskopy, které se prodávají jako dětské hračky.

A kdo je tedy Monika Waksmundská? Jde o léčitelku, která kandidovala jako lídryně Volného bloku v Libereckém kraji. Zde Volný blok získal 1,42%.  Waksmundská provozuje ordinaci „terapie“ Reiki. „Reiki“ je jedna z metod, které údajně léčí pomocí přikládání rukou. Je to metoda, kterou rozšířil japonský mnich Mikao Usui (1865-1926), který dostal v průběhu několikatýdenního půstu halucinace, v nichž slyšel hlasy, které mu poskytly „klíč k léčbě“. Objevil tak energii reiki, kterou měl k léčení využívat Kristus. Tyto metody spoléhají buď na vyzařování jakési léčebné síly z rukou, ovšem ve skutečnosti se zde uplatňuje především placebo efekt charismatu Mistra.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 hodiny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

16 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google