Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Nový ředitel ČT a stížnost prokremelské IVK

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jak 10. listopadu 2023 informoval Deník N (veškeré citace pocházejí z tohoto článku), stěžoval si výkonný ředitel Institutu Václava Klause na moderátora Václava Moravce, který se v rozhovoru pro slovenský Denník N vyjádřil takto:

„Klaus si například potřebuje obhájit, že se nemýlil ve Vladimiru Putinovi. Když jsou nyní česká a slovenská veřejnost unavené válkou a podporou Ukrajiny, Klaus potřebuje zlegitimizovat to, že byl gubernátorem Putina v České republice.“

Weigl novopečenému řediteli Součkovi napsal:

„Vím, že jste se ujal své funkce před pouhým týdnem, přesto se na Vás musím obrátit ve věci, kterou považuji za zcela zásadní, a žádám Vás o její neodkladné řešení,“ napsal Součkovi. „Takovéhle nehorázné lži a dezinformace vytváří a v zahraničí šíří Váš prominentní zaměstnanec, jenž vystupuje jako osobnost a jedna z tváří ČT a zneužívá pro své cíle její autoritu,“ pokračuje v dopisu Weigl. „Žádám Vás proto, abyste výše popsané nepřijatelné chování a vystupování Václava Moravce neprodleně řešil a postihl.“

Ředitel Souček stížnost předal etickému panelu, který se vyjádři, že o porušení kodexu ČT nešlo. Součkovi první vyjádření nestačilo, proto chtěl od panelu upřesnění. Uvedl však, že se stanoviskem etického panelu řídit nemusí.

Je naprosto s podivem, že se ředitel Souček tak důkladně zabývá stížností tohoto spolku. Václav Moravec totiž velmi korektně vyjádřil naprostou pravdu. Je doložitelné, že Václav Klaus slouží Rusku nejméně už patnáct let. Psali jsme o tom v článcích „Putinův Institut Václava Klause“ ze 7.1.2019 a „Kremelský aktivista Václav Klaus a jeho parta“ z 28.4.2022. Zájemce odkazujeme na tyto články, zde se omezíme pouze na výčet Klausových projevů proputinovské servility.

  • V roce 2008 podpořil Putinovu válku proti Gruzii, kdy Rusko anektovalo část jejího území.
  • V roce 2009 prohlásil, že Rusko je menším nebezpečím než EU, a odsoudil „démonizaci Ruska“ (jak se později ukázalo, démonizovali jsme příliš málo).
  • Roku 2012 představil v pařížském Institutu pro demokracii a spolupráci (což je Ruskem financovaný a řízený „think-tank“, v jehož čele stojí Natalia Naročnickaja, pseudohistorička na úrovni propagandisty Medinského a členka Izborského klubu (v posledně odkazovaném článku jsme uvedli její citát: „Obviňují nás, že jsme „zavedli” komunismus, a že prý to bylo horší než hitlerovský projekt. Ne že stejné – horší! Agrární národy — Poláci, Češi, Maďaři, Rumuni nás opustili s houslisty, profesory, s akademiemi věd, s balíkem technického vědění, s kinematografií atd.“). Na kritiku Klausovy účasti z pera Petra Luňáka tehdy na stránkách IVK nesouhlasně zareagoval známý jurodivec, antisemita a putinofil Michal Semín.
  • Po zahájení ruské války proti Ukrajině v roce 2014 hovořil o Ukrajině jako o umělém státu. (Pro připomenutí: Československo v roce 1939 označil Hitler jako „umělý útvar“.)
  • V témž roce americký Cato Institute vyloučil Václava Klause pro přílišný příklon k Rusku.
  • V roce 2015 zcela v duchu kremelské propagandy lživě tvrdil, že Rusko bylo k útoku na Ukrajinu donuceno.
  • Ve stejném roce se zúčastnil Valdajského fóra, pravidelné akce sloužící k propagaci Ruska (akcí se účastní i Vladimir Putin). V předneseném projevu zaslzel nad „zbytečnou konfrontací Západu a Ruska“ – tedy opět v duchu kremelské propagandy (navíc rok a čtvrt po ruské intervenci na Ukrajinu a anexi Krymu).
  • V roce 2016 obhajoval ruský státně organizovaný doping.
  • Opakovaně jezdil na akce Rhodoského fóra, které pořádá ruský oligarcha Vladimir Jakunin, intimus Vladimira Putina.
  • V roce 2018 se stal členem dozorčí rady Jakuninova think-tanku „Dialog civilizací“.
  • Ve stejném roce vydal Klausův IVK článek „Soros ‚osobností roku 2018‘ je signálem zkázy, ve kterém přebírá pojmy kremelské propagandy jako „barevné revoluce“ nebo „zmajdanizovat“.
  • Klaus opakovaně jezdí na akce německé prokremelské strany AfD.

Soudíme, že tento výčet postačí, abychom mohli konstatovat, že se Klaus minimálně choval jako by byl Putinovým gubernátorem.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

2 hodiny ago

Ukrajinská „vlajka“ na Národním muzeu stále je

Je neuvěřitelné, ale prokremelským aktivistům leží stále v žaludku, že na Národním muzeu je vyvěšen ukrajinský…

7 hodin ago

Současné Rusko se chová podobně jako nacistické Německo

Písemné dohody jsou jen cár papíru. Tak by šel zhodnotit postoj nacistického Německa před druhou…

24 hodin ago

Statistiky dokazují, že očkování úmrtnost nezvýšilo

Na sociálních sítích se stále dočteme o údajných „turborakovinách“ nebo o epidemii náhlých úmrtí mezi…

1 dnem ago

Je diskuze o ploché zemi na veřejnoprávních médiích výrazem svobody nebo naprosté absurdity?

Na příkladu toho, co na Slovensku Ficova vláda předvádí, jaké lidi dokáže obsazovat do vysokých…

2 dny ago

Český červený kříž nenabízí zdarma ani online kurzy, ani zubní implantáty

Na Facebooku můžeme nalézt spoustu podvodných stránek. Nyní se podvodníci rozhodli zneužít jméno Českého červeného…

2 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google