Náš web dvakrát upozornil na nepravdy Daniela Vávry v statusu o chovu cvrčků. Status, který má asi 4000 sdílení obsahuje řadu nepravd. Pustil se také do vědců z Medelovy univerzity, kteří však nezkoumali energetickou náročnost chovu cvrčků a jejich výzkum byl úplně o něčem jiném.
Výrobce produktů z cvrčků Sens Foods vypočítal, že Vávra udělal faktickou nebo logickou chybu v 11 ze 13 odstavců. Nutno však dodat, že sami výrobci se dopustili manipulace. Srovnali sušené hovězí maso a sušený výrobek z cvrčků. Tzv. „cvrčí jerky“ vychází levněji, obsahuje však o polovinu méně masa.
Ve skutečnosti však o energetickou náročnost až tak nejde. O chovu hmyzu se mluví především v souvislosti s přibývajícím počtem lidí na planetě a snahou je nějak uživit. V případě energetické a potravinové krize může hmyz hrát zásadní roli. Hmyz vykazuje ve srovnání s jinými hospodářskými zvířaty, s ohledem na množství masa vyprodukovaného na kilogram krmiva, nesrovnatelně větší efektivitu. Například cvrčci spotřebují na každý kilogram nabyté hmotnosti pouhé dva kilogramy potravy. V případě dobytka je tento objem až dvanáctkrát větší. Nehledě na to, že hmyz může být bez problému krmen různými druhy organického „odpadu“ či vedlejších produktů potravinové výroby. Chov hmyzu rovněž produkuje jen zlomek objemu skleníkových plynů, které má na svědomí dobytek, a vyžaduje podstatně méně vody a úrodné půdy.