Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Ministerstvo financí usvědčuje Markétu Šichtařovou ze zavádějících tvrzení nejen o odvodech do EU a platbách neziskovým organizacím

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Tzv. Parlamentní listy zveřejnily 7. dubna 2019 rozhovor s ekonomkou Markétou Šichtařovou vedený dezinformátorem Jiřím Hroníkem. Zpovídaná ekonomka se hned na začátku rozhovoru dopustila zásadních manipulací.

Uvádíme klíčovou část textu:

Hroník:

Pondělní rozhodnutí vlády zvýšit od 1. ledna 2020 průměrný důchod o 900 korun měsíčně směřuje podle Andreje Babiše k plnění koaličního slibu, že v roce 2021 bude průměrný důchod 15 tisíc korun měsíčně. Ale byly slyšet hlasy, že vzhledem k vývoji rozpočtu a zpomalování ekonomiky je takové tempo růstu penzí nad poměry českého hospodářství. Co si o adekvátnosti nejnovějšího zvýšení myslíte, a jak může ovlivnit tvorbu státního rozpočtu na příští rok?

Šichtařová:

Víte – důchody sice rostou hodně, to je fakt, sociální dávky jsou největším výdajem rozpočtu. Stát na ně vynaložil během prvního kvartálu 149 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 8 procent, z toho důchody se prodražily o 8,5 procenta. Ale i přes to všechno tady ten hlavní problém s veřejnými financemi nevidím. Vidím ho v položkách, kterých si většina lidí nevšimne, neb jsou dobře schované pod různými jinými nadpisy. Tak třeba:

  • Neinvestiční transfery neziskovým a podobným organizacím: meziročně +58,9 procenta.
  • Odvody vlastních zdrojů EU do rozpočtu EU: +67,6 procenta.
  • Neinvestiční transfery podnikatelským subjektům: +28,6 procenta.
  • Platy a podobné výdaje státního rozpočtu: meziroční nárůst o 8,4 procenta.

A tak dál. To jsou položky, které jsou dobře „ukryté“ pod jinými nenápadnými hlavičkami, takže si jich málokdo všimne. A přitom tady je velký problém.

[Konec citace]

Na článek jsme narazili náhodně, ale pokud někdo hledá nějaké nesmysly a překrucování, pak v případě paní Šichtařové je každý její text trefa do černého. Nejinak je tomu i zde. Ač nejsme vystudovaní inženýři ekonomie, jevilo se nám jako nesmysl, že by se o tolik zvyšovaly platby do EU a také transfery neziskovým organizacím. Vyžádali jsme si proto k inkriminovanému článku vyjádření Ministerstva financí. Stanovisko tiskového oddělení MF, které potvrzuje náš názor, uvádíme v plném znění.

Vyjádření Ministerstva financí ČR k rozhovoru „Markéta Šichtařová za vás prostudovala státní rozpočet. Objevila spoustu nenápadných skrytých kolonek, ve kterých létají miliardy“ (PL, 7. dubna 2019) z 21. 5. 2019

Paní Šichtařová ve svém článku používá a porovnává údaje za první čtvrtletí roku 2019 s prvním čtvrtletím roku 2018. Závěry, které uvádí paní Šichtařová, jsou mylné a zcela zavádějící a MF s nimi nesouhlasí. Je třeba rozlišovat meziroční porovnání kvartálního plnění výdajů (tato čísla jsou vedena v článku) a meziroční porovnání celkového rozpočtu na daný účel, případně plnění celoročního rozpočtu v rozpočtovém roce na daný účel. Tyto dva (tři) pohledy je třeba uvádět vedle sebe. Z vývoje kvartálního porovnání nelze vyvozovat závěry pro vývoj celoročních výdajů.  Tento problém lze dokumentovat na příkladu:

Skutečnost k 31. 3. 2019 u položky „Odvody vlastních zdrojů EU do rozpočtu EU“ činila 17,42 mld. Kč a k 31. 3. 2018 činila 10,4 mld. Kč. Tedy meziroční kvartální nárůst o 67,6 %, tj. o 7 mld. Kč, což však bylo způsobeno vyšší splátkou za měsíc únor 2019. Nebyla poskytnuta 1/12 schváleného rozpočtu, ale částka vyšší, a to na základě požadavku EU.

Zdroje dle DPH a HND jsou hrazeny z národních rozpočtů členských států a jsou rovněž odváděny jednou měsíčně (první pracovní den v měsíci), obvykle ve výši 1/12 roční částky, kterou stanoví Evropská komise na základě výše schváleného ročního rozpočtu EU a odhadu vyměřovacích základů pro zdroj z DPH a zdroj z HND. Evropská komise má možnost měsíční platby upravovat (tj. požadovat naráz odvod více tzv. „dvanáctin“, zejména na začátku roku), a to dle potřeby proplácet z rozpočtu EU žádosti o platby.

Pro rok 2019 jsou rozpočtovány výdaje na „Odvody vlastních zdrojů EU do rozpočtu EU“ ve výši 43,6 mld. Kč a v porovnání s rozpočtem na rok 2018 dochází k nárůstu o 10,2 % (v porovnání  SR 2019/skutečnost 2018 nárůst o 2 %, plnění ročního rozpočtu roku 2019 pak činí 40 %), což jsou zcela jiné nárůsty, než uvádí paní Šichtařová.

Podobná specifika lze najít i u ostatních výdajových titulů.

Současně MF nesouhlasí s názorem, že rozpočet obsahuje skryté výdajové položky, které jsou uvedeny pod různými nadpisy či nenápadnými hlavičkami a občan si toho ani nevšimne. Státní rozpočet je zcela transparentní a MF žádné výdajové položky neskrývá.

[Konec citace]

Dodatek

Na doplnění uvádíme zkopírované výňatky z tiskové zprávy MF Pokladní plnění státního rozpočtu za leden až březen 2019, odkud čerpala i paní Šichtařová.

Závěr

Rozhodně si nemyslíme, že by se snad Markéta Šichtařová svých tvrzení dopustila omylem a že by snad nevěděla, že čerpání výdajů za jedno čtvrtletí nelze automaticky aproximovat na celý rok. Naopak, tvrdíme s naprostou jistotou, že autorka ve svých článcích zcela úmyslně překrucuje a lže (v tomto případě proto, aby stavěla do špatného světla EU i neziskové organizace). O to horší je, že přitom zneužívá svou autoritu ekonomky. Markéta Šichtařová totiž na neziskové organizace útočí opakovaně a opakovaně na základě nesmyslů a manipulací. Rovněž je známé její „věštění“ ekonomické krize.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

4 hodiny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

20 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google