Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komunikace

Kauza Prima – shrnutí

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

AKTUALIZUJEME / Padají obvinění, televize se brání. O co jde v kauze TV Prima? Shrnujeme dosavadní vývoj situace. 

O co jde v kauze TV Prima?

HlídacíPes.org zveřejnil 30. května 2016 informaci, že vedení televize Prima na poradě s redakcí 7. září 2015 přišlo s jasnými instrukcemi o tom, jak se má televize ve svém zpravodajství stavět k uprchlické krizi.

V článku se mj. píše: “základní sdělení z první části porady bylo jednoznačné: k uprchlické krizi je třeba zaujmout jasný postoj ve smyslu – představují hrozbu, obáváme se islamizace, uprchlíky tu nechceme. Součástí sdělení byla i informace, že redaktoři a reportéři se musí s postojem ztotožnit, kdo to nehodlá akceptovat, nemůže v redakci FTV Prima dále pracovat. /  Zdroj

“Spekulace nikdy nekomentujeme a nebudeme ani v tomto případě,” odmítla zprávu ten samý den komentovat Jana Mrákotová z Primy. / Zdroj

Zvukový záznam

O den později byl na webu HlidaciPes.org zveřejněn zvukový záznam zmíněné porady včetně přepisu. Na této poradě mimo jiné zaznělo:

Jsme tady všichni zaměstnaní, máme zaměstnavatele, který má nějaký postoj. Jestliže ho akceptuji já, akceptuje ho vedoucí vydání, tak vy prostě poslechnete příkazů vedoucího vydání,“ říká na záznamu z porady ze 7. září loňského roku mimo jiné šéfredaktorka zpravodajství FTV Prima Jitka Obzinová. „Pokud to tak není, tak vlastně neakceptujete fakt, že jste tady zaměstnaní a pak nemá cenu, abyste tady byli zaměstnaní.”

Po této poradě jeden z redaktorů TV Prima podal výpověď, druhá redaktorka odešla v souvislosti s “migračním nařízením” letos na jaře. / Zdroj

Obsahová analýza

HlídacíPes.org se na základě informací o zářijové poradě zaměřil na obsahovou analýzu hlavní zpravodajské relace TV Prima – pro srovnání v srpnu a v září 2015:

Zatímco v prvním sledovaném období (1.8 – 7.9. 2015) bylo zpráv s pozitivním vyzněním ve vztahu k uprchlíkům 9 %, neutrálních 53 % a negativních 27 %, v druhém období (7.9 . – 30.9. 2015) to bylo jinak. Pozitivně laděné zprávy nebyly žádné, neutrálních bylo 27,6 % a negativních 72,4 %. / Kompletní analýza příspěvků zde

TV Prima tuto okomentovalo ve svém vyjádření.

Vyjádření FTV Prima k nahrávce zveřejněné dne 31.5. 2016 na webu HlidaciPes.org / Zdroj

Zpravodajství televize Prima pracuje s  redakčním přístupem založeným na nezávislém popisu událostí. Dne 7/9/2015 se jednalo o redakční poradu, jejímž cílem bylo nastavit pro diváka srozumitelný a konzistentní redakční přístup k tematice probíhající uprchlické otázky. Na této poradě zazněly v rámci standardní diskuze různé názory. Luboš Jetmar, člen představenstva FTV Prima, byl pozvaný ředitelkou zpravodajství Jitkou Obzinovou pouze jako člověk s osobní zkušeností z několikaletého života v arabském světě.

Po této poradě zpravodajství televize Prima pokračovalo v každodenní redakční práci, kdy jedním z témat byla i tzv. uprchlická otázka. Jeho vyváženost potvrdila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání svou analýzou monitoringu zveřejněnou dne 15. 12. 2015 a následně i svým rozhodnutím o reportáži týkající se iráckých uprchlíků ze dne 19. 4. 2016.

Zpravodajství televize Prima bude i nadále informovat nezávisle o uprchlické krizi i jiných zásadních problémech naší společnosti.

Rozpory

Potvrdila RRTV vyváženost vysílání?

iDnes: Rada dodala, že přes určité sporné body nesoudí, že by televize porušila některé z ustanovení zákona o vysílání. Toto vyjádření Rady nicméně předcházelo materiálům, které publikoval server HlídacíPes.org.

Potvrzení vyváženosti rozporuje web Romea s tím, že: “Rada pro rozhlasové a televizní vysílání řešila na zasedání 19. dubna podnět k reportáži o křesťanských uprchlících z Iráku. Podle podnětu se televize Prima dopustila v reportáži manipulace. Hlasování Rady o tomto bodě bylo neplatné, přestože všech ostatních 59 usnesení ten den bylo platných. Hlasování tak bylo kvůli nízké účasti neplatné. Podle dostupných informací se RRTV už dále případem nezabývala a nepřistoupila tak k žádnému rozhodnutí./ Zdroj

Slovo zákona

Je vhodné podotknout, že zákon o rozhlasovém a televizním vysílání ukládá televizím poskytovat: “objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru.” (§ 31/ 2 )

Nicméně: “Provozovatel vysílání a provozovatel převzatého vysílání má právo vysílat programy svobodně a nezávisle. Do jejich obsahu lze zasahovat pouze na základě zákona a v jeho mezích.” (§ 31/ 1 )

Právník Aleš Rozehnal publikoval právní rozbor celé kauzy, v němž mimo jiné poukazuje na fundamentální konflikt mezi ekonomickou podstatou médií jako předmětu vlastnictví a sociální a politickou rolí, kterou mají média hrát.

Takže – Co bude dál?

Ivan Krejčí, předseda rady pro HlidaciPes.org, 31.5. 2016:

RRTV nemá žádné kompetence, které by jí umožnily ověřovat či prošetřovat, jaké dostávají interní pokyny zaměstnanci jakékoli televize… Zda provozovatel v návaznosti na takovéto pokyny skutečně poskytuje neobjektivní a nevyvážené informace ovšem Rada může ověřovat výhradně monitoringem a analytickým vyhodnocením odvysílaného zpravodajského a publicistického obsahu. Analytické výstupy bude Rada projednávat v září či říjnu tohoto roku.” / Zdroj

Aktualizace 1.6.

Reakce spoluvlastníka televize Prima, švédské mediální skupina MTG na dotazy HlídacíPes.org:

„MTG má jasné standardy a politiku ve vztahu k nezávislosti, objektivitě a informacím založeným na faktech, jež platí pro všechny společnosti ve skupině. V těchto chvílích vedeme dialog s lokálním managementem televize Prima, abychom lépe pochopili události a téma, jež pokrýváte. V tomto okamžiku k věci nemáme žádný další komentář.“ / Zdroj

Ohlasy

Kauza překročila hranice a začal se jí věnovat i švédský deník Dagens Nyheter.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Petr Nutil

Žurnalista, autor knih Média, lži a příliš rychlý mozek a Jak neztratit rozum v nerozumné době, zakladatel manipulatori.cz.. Podpořte mě na Patreonu!

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

16 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

23 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google