Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: A je to tady znova. Stovka mrtvých ptáků blízko instalace 5G

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Nedávno vydal server TakToSorry.cz článek o údajném úmrtí stovek ptáků ve Walesu v souvislosti s 5G sítěmi. V článku se píše o nevysvětlitelných úmrtích ptáků v Nizozemí a Kanadě. Ve všech případech byli na zemi nalezeny stovky ptáků, kteří zahynuli z neznámých příčin. Dezinformační a konspirační weby tyto události popisují jako zhoubný vliv 5G sítí, které se v některých lokalitách testují. Tématu jsme se věnovali třeba zde.

Jak je evidentní z našeho titulku, souvislost s 5G sítěmi je vymyšlená. Začneme samotným titulkem, stovky mrtvých ptáků se našly ve městě Anglesey, což má být poblíž instalace 5G. To však není pravda, testování 5G sítě probíhalo v asi 50 kilometrů vzdáleném městě Llandudno.
Dále nalezneme slova ‘Daily Daily informoval: „Vodafone poprvé spustil v Severním Walesu superrychlé 5G služby.“ Doprovodný odkaz však míří na článek, který s 5G sítěmi a jejich testováním nemá žádnou souvislost.

A to je také vše, co TakToSorry nabídne k události ve Walesu. Zbytek článku se zabývá jinými dvěma výskyty neobjasněného úhynu stovek ptáků a to v Nizozemí a Kanadě. První událost se stala v Haagu v listopadu 2018 a konspiračními teoriemi se zabýval i náš server, proto s jistotou můžeme říci, že 5G síť za smrt ptáků nemohla, protože v Haagu nebyla v provozu. Druhá událost v Kanadě se stala v provincii Britská Kolumbie v září 2018. V té době v celé Kanadě žádná 5G síť v provozu nebyla. První spuštění 5G sítě pro kampus Univerzity Britská Kolumbie proběhlo o více než rok později, letos začátkem listopadu.

Pokud jsou 5G sítě tak škodlivé, jak je možné, že jsou už půl roku nasazeny pro veřejnost v Jižní Koreji? Jak je možné, že tam nemají stovky mrtvých ptáků denně na chodnících? Korejská vláda navíc jakékoli pochybnosti o zdravotní nezávadnosti odmítá jako naprosto bezdůvodné. Tématem se také zabývala britská BBC s podobným závěrem.

V našem českém rybníce jsou však konspirační teorie o 5G sítích velmi oblíbené a tak má HOAX serveru TakToSorry v této chvíli 792 sdílení na FB.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

12 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google