Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

HOAX: A je to tady znova. Stovka mrtvých ptáků blízko instalace 5G

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Nedávno vydal server TakToSorry.cz článek o údajném úmrtí stovek ptáků ve Walesu v souvislosti s 5G sítěmi. V článku se píše o nevysvětlitelných úmrtích ptáků v Nizozemí a Kanadě. Ve všech případech byli na zemi nalezeny stovky ptáků, kteří zahynuli z neznámých příčin. Dezinformační a konspirační weby tyto události popisují jako zhoubný vliv 5G sítí, které se v některých lokalitách testují. Tématu jsme se věnovali třeba zde.

Jak je evidentní z našeho titulku, souvislost s 5G sítěmi je vymyšlená. Začneme samotným titulkem, stovky mrtvých ptáků se našly ve městě Anglesey, což má být poblíž instalace 5G. To však není pravda, testování 5G sítě probíhalo v asi 50 kilometrů vzdáleném městě Llandudno.
Dále nalezneme slova ‘Daily Daily informoval: „Vodafone poprvé spustil v Severním Walesu superrychlé 5G služby.“ Doprovodný odkaz však míří na článek, který s 5G sítěmi a jejich testováním nemá žádnou souvislost.

A to je také vše, co TakToSorry nabídne k události ve Walesu. Zbytek článku se zabývá jinými dvěma výskyty neobjasněného úhynu stovek ptáků a to v Nizozemí a Kanadě. První událost se stala v Haagu v listopadu 2018 a konspiračními teoriemi se zabýval i náš server, proto s jistotou můžeme říci, že 5G síť za smrt ptáků nemohla, protože v Haagu nebyla v provozu. Druhá událost v Kanadě se stala v provincii Britská Kolumbie v září 2018. V té době v celé Kanadě žádná 5G síť v provozu nebyla. První spuštění 5G sítě pro kampus Univerzity Britská Kolumbie proběhlo o více než rok později, letos začátkem listopadu.

Pokud jsou 5G sítě tak škodlivé, jak je možné, že jsou už půl roku nasazeny pro veřejnost v Jižní Koreji? Jak je možné, že tam nemají stovky mrtvých ptáků denně na chodnících? Korejská vláda navíc jakékoli pochybnosti o zdravotní nezávadnosti odmítá jako naprosto bezdůvodné. Tématem se také zabývala britská BBC s podobným závěrem.

V našem českém rybníce jsou však konspirační teorie o 5G sítích velmi oblíbené a tak má HOAX serveru TakToSorry v této chvíli 792 sdílení na FB.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Recent Posts

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

16 hodin ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

20 hodin ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

2 dny ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

2 dny ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

3 dny ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google