Předseda strany PRO Jindřich Rajchl si dal dost záležet, aby na sobotní protivládní demonstraci nevlály ruské a komunistické vlajky a akce nemohla být označena za proruskou. Připomeňme, že partaj Jindřicha Rajchla se před senátními volbami nechala podporovat Jaroslavem Doubravou ustavičně jezdícím na okupovaný Krym nebo Tomášem Nielsenem, který byl předsedou pražských mladých komunistů. Do toho tu máme Petru Rédovou, jistě náhodou dříve obchodující s ruskou kosmetikou, která je nyní součástí sankčních balíčků. Rajchlova teze je na oko taková, že žádá o ukončení dovozu zbraní na Ukrajinu a tím by údajně došlo k ukončení války. Ostatní líčí jako válečné štváče. Že by to znamenalo postupné ovládnutí Ukrajiny Ruskem a Slovensko by tím pádem sousedilo s nebezpečným nepřítelem, už neřekne. V ten moment by nedocházelo k podpoře Ukrajiny zbraněmi, ale ČR by musela investovat stovky miliard do modernizace armády.

Vraťme se ovšem k demonstraci. Na demonstraci byli viděni lidé se svatojiřskými stuhami i nášivkami wagnerovců. Na stranu druhou, akce se účastnily nižší desítky tisíc lidí a řada z nich skutečně přišla kvůli tomu, že je zoufalá. „Dnes jsme se přišli shromáždit, abychom se téhle bídě postavili. Aby už nikdy nevládly v téhle zemi zájmy nadnárodních korporací, ale aby nám vládla vláda, která bude mít na prvním místě zájmy občanů České republiky,“ řekl právník Jindřich Rajchl, který stranu PRO vede. Demonstraci Rajchl zakončil výhrůžkou vládě, že pokud neposlechne požadavky demonstrantů, další protest přejde v blokádu vládních budov a generální stávku.

Po skončení demonstrace na Václavském náměstí se někteří protestující přesunuli k Národnímu muzeu, kde se pokusili vniknout do budovy. Žádali sundání vlajky Ukrajiny. 18 lidí skončilo v poutech. „Jak jinak může dopadnout česká “vlastenecká” demonstrace prý “proti bídě”, která samozřejmě není ani trochu proruská (no tak určitě), než útokem na budovu českého Národního muzea, aby z ní čeští “vlastenci” strhli vlajku Ruskem napadené Ukrajiny?“ ptá se analytik Roman Máca.

Muž s nášivkou obsahující písmeno Z
Jiný muž měl ruskou nášivku
Zadržený mladík se svatojiřskou stuhou a nášivkou “Z”


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.