Kandidátka SPD do senátu Ivana Turková, která ve svém obvodě (Most) skončila třetí s 23 % hlasy, se omluvila Ruské federaci za banner na ministerstvu vnitra. Oficiálně se omluvila za banner, v textu dopisu však omílá i hoaxy a de facto se staví v konfliktu na stranu Ruska.

V textu například šíří známý dezinformační narativ o tom, že konflikt vyprovokovala Ukrajina už v roce 2014, o zabíjení civilistů i o masakru v Oděse, který se stal jinak než líčí ruská strana a členka SPD.

Předsednictví SPD je k napadení Ukrajiny zdrženlivější a například při hlasování o tom, zda Rusko se dopouští na Ukrajině terorismu se při hlasování v zahraničním výboru zdrželo. Tento pamflet však jednoznačně dokazuje, že členská základna SPD se staví na stranu Ruska. Nedávno jsme psali například o tom, jak jedna z kandidátek v Pardubicích vyhrožovala na Facebooku lidem podporujícím Ukrajinu.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.