Na Facebooku se poměrně virálně šíří „tisková konference“ k petici, která protestuje proti údajné ukrajinizaci českého školství. Na videu mluví známá bizarní postava prokremelské a fašistické scény Vladimíra Vítová z velmi neúspěšné Aliance národních sil, která pravidelně získá menší volební zisk jak desetinu procenta hlasů. Na videu pak můžeme vidět další postavy české fašistické scény, jako známého antisemitu Adama B. Bartoše nebo Danu Schejbalovou, která pro změnu tvrdí, že Česká republika vůbec neexistuje.

Petice má momentálně přibližně čtyři tisíce podpisů a nemá nic společného s českým školstvím. Dohoda o vzdělávání nemá nic společného s ukrajinizací českého školství, jak se snaží přesvědčit řečníci. Jde o to, že ukrajinská strana stojí i o takzvané ukrajinské sobotní školy. V Brně a Praze by pak měla vzniknout centra, kde by ukrajinští žáci mohli skládat přijímací či jiné zkoušky. Jde tedy o to, aby děti z Ukrajiny, kromě docházky na české školy měly docházku sladěnou s ukrajinskými standardy, tak aby po návratu domů mohly volně navázat a pokračovat ve vzdělávání.

„S kolegy z ukrajinské strany jsme diskutovali podrobně jejich plány ke vzdělávání a školní docházce ukrajinských dětí s ohledem na jejich životní situaci. Jak budou schopni zajistit vzdělávání pro děti, které zůstaly doma, uprchly do jiného regionu, zůstaly v okupovaném území nebo jsou v zahraničí,“ popsala návštěvu na Ukrajině náměstkyně ministerstva pro ekonomiku a legislativu Pavla Katzová. Podle ní budou obě země kroky koordinovat. Podle ministerstva se dohoda začala připravovat už před několika lety. Covidová epidemie uzavření oddálila. Dokument se nyní po ruské invazi na Ukrajinu upravuje, aby zohlednil nynější situaci a podmínky. Podle Balaše má mimo jiné právě umožnit koordinování a sladění výchovy a vzdělávání. Experti obou zemí budou nové znění projednávat on-line. Na podzim by se měla dohoda podepsat.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.