Proruský aktivista Jiří Černohorský je mezi tzv. „alternativní scénou“ známou ikonou. Pohádal se už s téměř každým. Nyní se rozkmotřil s dalším aktivistou šířícím dezinformace Pavlem Zítkem. Ve videu, které Černohorský natočil, se například dozvíme, že před demonstrací na Staroměstském náměstí Zítko strašil ostřelovači na střechách, které se chystali prý postřílet neočkované. Když se (překvapivě) žádní ostřelovači nedostavili, Zítko to prezentoval tak, že zachránil demonstrující tím, že zveřejnil předem „jejich plán“.

Černohorský také zveřejnil, jak Zítko lidi obtěžuje kvůli penězům. Je známo, že z peněz z transparentního účtu si hradí například pohonné hmoty. Na Vánoce si navíc z účtu vybral 28 000 Kč zřejmě pro svou potřebu. Černohorský také prozradil, že z jedné ženy vytáhl 50 tisíc na mimořádnou splátku exekutorovi, protože mu hrozila dražba domu.

I Jiří Černohorský má za sebou ovšem podivné machinace. Pořádal například sbírku pro lidi postižené tornádem. Ovšem bez vědomí úřadů. Zda postižení peníze dostali, se dosud neví. Analytik Roman Máca o Černohorském píše takto„Jiří Černohorský je dlouholetá stálice české proruské a extremistické scény a pravidelně se dopouští různých výtržností. Např. v roce 2015 byl policií zatčen, když se snažil vzít ztečí úřad vlády. V roce 2017 na Hradčanském náměstí veřejně vykřikoval, že by pověsil Andreje Babiše, Bohuslava Sobotku a Miroslava Kalouska. V podobném duchu se vyjadřuje i na konto dalších politiků. Černohorský kandidoval za Stranu práv občanů. Miloš Zeman ho zve na oficiální státní akce na Pražský hrad i do svého volebního štábu. U voleb do Evropského parlamentu v roce 2019 byl Černohorský lídrem uskupení s názvem Aliance národních sil. Do širšího povědomí vešel i opakovaným strháváním plachty z památníku maršála Koněva. Po přesunutí sochy Černohorský vyhrožuje trojici pražských politiků (Kolář, Hřib, Novotný), k čemuž nabádá i své internetové fanoušky. Ty rovněž vybízí k psaní omluvných a podpůrných dopisů na ruskou ambasádu. Ohledně památníku vlasovcům v pražských Řeporyjích Černohorský v jednom ze svých videovýstupů z auta v afektu vykřikuje, že ho zničí. Má totiž podle něj jít o podporu nacismu/fašismu, což shledává za nepřijatelné. Pokud se zamyslíme nad tím, jak moc dotyčnému vadí podpora nacismu/fašismu, za připomenutí stojí, že Černohorský spolupracoval s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, Národní obrodou vedenou neonacistou Pavlem Matějným, či s Národní demokracií odsouzeného antisemity Adama Bartoše.“


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.