Hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury chystá v Praze uspořádat 25. dubna velký předvolení mítink. Respektive, předvolební akce se schovává za demonstrací. SPD se bude snažit v blížících se volbách do Evropského parlamentu zvrátit neúspěch, který utrpěla v komunálních volbách nejen v Praze.

Okamuru přijede do Prahy podpořit předsedkyně Národního sdružení (donedávna Národní fronty) Marine Le Penová a zakladatel a předseda Strany pro svobodu Geert Wilders. V nedávném článku náš web psal, že událost, která mobilizuje na tuto demonstraci sdílí hoax. Upozorňovat na to, že poslanci, členi a příznivci SPD šíří hoaxy by bylo nošením dříví do lesa.

Jenže SPD není jedinou stranu v tomto uskupení, která má pověst strany šířících hoaxy, manipulace a zavádějící informace. Například holandský politik Geert Wilders vydal měsíc před volbami na svém Twitteru informaci o tom, že jeho soupeř ze strany D66 Alexandr Pechtold je obklopený radikálními islamisty na jaké si demonstraci za právo Shária. Fotkapřitom byla fotomontáž. Dnes Wilders sdílel fotografii, na kterou mě někdo namontoval v Photoshopu,“ ohradil se Alexander Pechtold.

To příznivci Marine Le Penové před prezidentskými volbami šířili falešný obrázek, v kterém známy francouzský moderátor Jean-Pierre Foucault jí prý vyjadřuje podporu. Ve skutečnosti se jednalo jen o montáž fotky, na které se Foucault zapojil do kampaně policie, která hledala mladého chlapce, který byl nezvěstný.

Konspirační servery zase šířily fabulaci, že mainstreamová „média se dohodly s Facebookem a Googlem, aby zabránily vítězství Le Penové ve francouzských prezidentských volbách“. O případu psal slovenský server Sme.

Le Penová se „vyznamenala“ i nedávno. Tvrdila, že účelem Cášské smlouvy je prodat část území Francie Německu. To samozřejmě nebyla pravda.

Proti kongresu se chystá i nenásilná protestní akce. „Zvláště po bezprecedentních výrocích Tomia Okamury (například vyjádření k teroristickému útoku na Novém Zélandu), zvláště poté co poslanci SPD Tomia Okamury se veřejně paktují s neonacisty (například Jiří Kobza mluvil na akci Generace identity) a zvláště po teroristickém útoku spáchaným příznivcem SPD, cítíme potřebu se hlasitě vymezit této formě populismu a nenávisti. Přijďte tedy 25. dubna 2019 v 16:00 na Náměstí Míru,“ píše se v události. Událost nese název „Za Evropu bez strachu a nenávisti.“


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.