Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Waffen SS – intelektuální oáza Putinova ideologa

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ruská oficiální propaganda se u příležitosti nedávného 75. výročí skončení Druhé světové války v Evropě zaměřila na odhalování údajných fašistů/nacistů v bývalých vazalských státech Sovětského svazu, zejména v Polsku, Česku a Bulharsku. Nejvíce je nám samozřejmě známa kremelská dezinformační kampaň proti místním politikům – Zdeňku Hřibovi, Ondřeji Kolářovi a Pavlu Novotnému. Jako fašisté či nacisté jsou označovány zmíněné tři osoby, potažmo celý český národ (těmto aktuálním ruským lžím o Česku jsme se věnovali opakovaně například zde, zde či zde).

Rusku ovšem zhola nelze věřit upřímnost v tomto boji proti údajnému fašismu. Stačí si připomenout, co jeden z předních kremelských ideologů a protagonista mesianistické ruské myšlenky euroasianismu, Alexandr Dugin, v roce 1994 zveřejnil na filozofickém serveru Arktogea v článku Konzervativní revoluce – třetí cesta:

„Při této příležitosti zbývá dodat, že v rámci nacionálně socialistického režimu existovala jistá intelektuální oáza, ve které pokračoval rozvoj a ve které byla zkoumána koncepce Konzervativní revoluce bez jakéhokoli zkreslování, které bylo nevyhnutelné v jiných, masovějších projevech režimu. Máme na mysli organizaci Waffen SS z jejího intelektuálně-vědeckého, nikoli vojenskopolitického hlediska. Waffen SS a zvláště vědecký sektor této organizace „Ahnenerbe”, „Dědictví předků”, rozpracovávaly ortodoxní projekty konzervativní revoluce.“

Těchto myšlenek se Dugin nikdy nezřekl. Je (zakládajícím) členem Putinova think-tanku Izborský klub, ve velkém rozsahu publikuje články (mimo jiné na webu ruské národovecké televize Cargrad) a natáčí videa.

(Blíže o Duginovi, který je i antisemitou, například v článku Věry Tydlitátové – ta Dugina přiblížila v úryvku ze své připravované knihy zveřejněném 5. 3. 2016 na serveru Tapolitika –, a časopise Dingir, který upozorňuje na Duginovu inspiraci fašismem a nacionálním socialismem.)

V současnosti se v Rusku (dokonce na státní dezinformační televizi RT) objevují i pozitivní hlasy o skutečném fašistovi Mussolinim, na kterém si v Rusku cení, že hájil tradiční hodnoty.

V našem prostředí je příznačné, že se fašistovi Duginovi obdivuje třetiřadý komunistický básník Karel Sýs (který jinak podle tradiční bolševicko-ruské manýry nálepkuje své kritiky jako fašisty – viz zde a zde), že Duginovu knihu Velká válka kontinentů vydal odsouzený antisemita Adam Benjamin Bartoš a dva Duginovy články přebral i web Medias res patřící členu Rady ČTK Petru Žantovskému. (V posledním případě pro jistotu uvádíme i screenshoty ze Žantovského webu, protože již máme zkušenost, že nynější pan radní ihned po zveřejnění kritických článků o sobě začne mazat stopy jako kterýkoli běžný zločinec.)

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

22 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

3 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google