Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komunikace

Vše, co jste chtěli vědět o islámu, aneb Muslimští strašáci

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Minulý týden pořádala redakce Hate Free Culture spolu s výzkumným a vzdělávacím projektem Muslimové.cz na Strakově akademii pořádali seminář pro zástupce neziskových organizací, institucí a médií s názvem Muslimští strašáci. Zde najdete audiozáznamy všech příspěvků včetně diskusí, které na semináři zazněly.

Cílem semináře bylo zejména z úst odborníků představit témata, která v souvislosti s islámem rezonují v českém mediálním prostoru nejčastěji. Účastnici se tak seznámili s Islámským státem a jeho vývojem, problematikou práva Šaríja, postavením žen v islámu, kontextem a důsledky Arabského jara nebo životem muslimů v ČR.

PhDr. Jan Kužvart: Islámský stát a jeho vývoj

Analytik zabývající se bezpečnostní a politickou problematikou oblasti Blízkého východu a severní Afriky. Vystudoval bakalářský obor Politologie a mezinárodní vztahy a následně Bezpečnostní studia na FSV UK a obor arabistika-historie na FF UK. V Současné době působí jako vedoucí nových médií v Asociaci pro mezinárodní otázky a jako analytik poradenské společnosti Wikistrat.

Mgr. Jan Potměšil: Islámské právo

Absolvoval Fakultu právnickou Západočeské univerzity v Plzni, s diplomovou prací na téma Vliv islámského práva na ústavní právo vybraných islámských zemí. Publikoval knihu Šaría – úvod do islámského práva (2012). Pracuje ve veřejné správě, specializuje se na správní právo, zejména přestupkové právo a právo shromažďovací, jakož i extremismus, nadále se však věnuje i problematice islámu.

Šádí Shannáh, M.Phil.: Arabské jaro a jeho dozvuky

Studoval mezinárodní vztahy na Richmond American International University v Londýně, bakalářské studium absolvoval na State University of New York. Poté vystudoval obor Současná evropská studia na University of Cambridge. Založil nevládní organizaci Insaan: Česko-arabské centrum kulturního dialogu. V současnosti působí jako programový koordinátor v Heinrich Böll Stiftung.

PhDr. Bronislav Ostřanský, Ph.D: Mediální islám

Vystudoval arabistiku a dějiny a kulturu islámských zemí na FF UK a v současnosti působí jako vědecký pracovník v Orientálním ústavu Akademie věd ČR. Působí také jako přednášející na FF UK a v minulosti přednášel na univerzitách v ČR i v zahraničí. Zabývá se zejména súfismem, středověkým islámským myšlením a milenialismem a apokalyptikou v islámu, zároveň se ale vyjadřuje i k aktuálním otázkám.

Mgr. Alena Polanská: Ženská práva a feminismus v islámu

Vystudovala genderová studia a feministické teorie na FHS UK, studovala také religionistiku se zaměřením na islám na FF UK. Spolupracovala na projektu, který se zabývá zaměstnaností žen z tradičních muslimských komunit v České republice. Zabývá se  náboženstvím z genderové perspektivy a působí jako lektorka projektu Muslimove.cz.

Bc. Klára Popovová: Muslimové v České republice

Studuje navazující magisterské studium religionistiky na FF UK, kde v současné době pracuje na diplomové práci o konverzi mladých českých žen k islámu. Je autorkou a koordinátorkou výzkumného a vzdělávacího projektu Muslimové očima českých školáků (Muslimove.cz), který se zaměřuje mj. na kritické vnímání informací.

Bc. Kateřina Gamal Richterová: Život muslimů v ČR

Vystudovala obor Blízkovýchodní studia na Západočeské univerzitě v Plzni a poté absolvovala roční stipendijní pobyt na univerzitě v Kuvajtu, kde se věnovala studiu arabského jazyka. Poté se studovala islám a islámskou teologii na Islamic Online University sídlící v Kataru. V současné době je na mateřské dovolené a spolupracuje na projektu Muslimove.cz

Článek byl publikován na webu Hate Free Culture.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
HateFree Culture

Iniciativa lidí, kteří usilují o život bez násilí a nenávisti. S nenávistí se snažíme bojovat kreativitou, podloženými argumenty, bez moralizování, dogmat, ideologie, s nadhledem a často s humorem.

Recent Posts

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem: Zabila…

3 hodiny ago

Za socialismu prý bylo všechno lepší. I popelnice

Starší generace často nejen na sociálních sítích vzpomíná, co prý vše bylo za komunismu lepší.…

11 hodin ago

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

1 dnem ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google