Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxPolitika

Litevský chlapec jako oběť české munice? Trikolora se za nesmysl neomluvila

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Jak už jsme psali, sociální sítě v Česku zaplavila fotografie posmutnělé chlapecké tváře provázené popiskem: “Zabila mě kulka, na kterou jste se Češi složili.” K jejímu šíření významně přispěla facebooková stránka Trikolora Praha, která ji zveřejnila, načež lidé snímek začali masově sdílet.

Snímek chlapce přitom pocházel z fotobanky. „Funkcí zpětného vyhledávání obrázků na Google lze snadno zjistit, že identický snímek se už 11. října 2013 objevil v nabídce fotobanky Allphotos (s popiskem Tvář malého chlapce vynořující se z temnoty). Jeho autorem je litevský fotograf a portrétista Ilya Yakover z Vilniusu. Fotografie je v nabídce fotobanky nabízena s licencí CC0, tedy jako volná k použití, což jinými slovy znamená, že ji lze volně kopírovat, upravovat i distribuovat. V uplynulých 11 letech se také objevila jako ilustrační snímek v celé řadě internetových i magazínových materiálů,“ píše Deník.cz.

Faktem také je, že mnohem více dětí zemřelo po zahájení ruské agrese v únoru 2022. Zatímco v letech 2014-2022 zemřelo na obou stranách bojů mezi Ukrajinci a separatisty asi 140 dětí, po únoru 2022 to bylo přes 500.

Trikolora, která kandiduje s SPD, se však za šíření manipulace neomluvila. Příspěvek sice stáhla, ale začala se vymlouvat na řadového člena. „Za prvé, ten post se objevil na stránce pražské Trikolory a zavěsil ho tam jeden řadový člen.  Za druhé, příspěvek jsme nestáhli proto, že by věcně nebyl pravdivý, ale proto, že na oné odkazované grafice jsou faktické, grafické i češtinářské chyby. Také si myslíme, že takto emocionálně laděné příspěvky do profesionální politiky a na oficiální stránky nepatří. Na osobní Facebook klidně ano. Proč taky ne, když si to člověk opravdu myslí, že?  Za třetí, přesně takové citové vydírání ovšem už více než dva roky provozují politici i novináři spřažení s Fialovým režimem, jen to dělají s opačným znaménkem,“ napsala za Trikoloru její předsedkyně Zuzana Majerová.

Ta chce prý mírové řešení. Jak k němu však dospět, když Rusové odmítají usednout za jednací stůl, nenapsala.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Martin Milan Šimečka není na fotografii se střelcem, který zaútočil na premiéra Fica

Na sociálních sítích koluje fotografie útočníka, který v Handlové postřelil Roberta Fica, údajně s Martinem…

5 hodin ago

Vládo, postav se dezinformacím, vyzývají občané

Vládě chybí politická vůle k obraně proti dezinformacím a hybridním hrozbám, přestože jsme první na ruském seznamu…

19 hodin ago

Juraj Cintula: Proruský sympatizant, pacifista a odpůrce vlády

Nejprve sympatizant proruských Slovenských branců a fašistické LSNS, následně zakladatel hnutí Proti násilí až nakonec…

1 dnem ago

Boj s dezinformacemi není v rozporu se zachováním svobody slova, říká poslanec Exner

Jak se daří ČR reagovat na dezinformace? Umíme čelit hybridním hrozbám? A jak se můžeme…

2 dny ago

Atentátník sympatizoval s proruským hnutím Slovenskí branci a Kotlebou

Pokus o atentát na slovenského premiéra Fica je zatím plný otazníků. Prokremelští aktivisté nejprve lhali,…

2 dny ago

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google