Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Hoax

Video je z roku 2021 a nevzniklo na půdě EU

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Video, na kterém hudební skupina vystupuje v budově Parlamentního shromáždění Rady Evropy v roce 2021, se začalo šířit v několika jazycích společně s nepravdivým tvrzením, že zachycuje politiky Evropské unie, jak „se baví zpěvem a tancem“, zatímco evropské domácnosti a firmy čelí rekordním cenám energií.

„Politici EU, kteří jsou výlučně zodpovědní za ekonomickou katastrofu, se baví zpěvem a tancem. Zatímco miliony evropských domácností a firem umírají hlady v důsledku 500% nárůstu účtů za elektřinu,“ píše se ve slovenském FB příspěvku zveřejněném 1. září 2022 ve skupině Chemtrails Slovensko. Obdobné příspěvky byly sdíleny i v maďarštině a němčině. Některé verze uvádějí jako zdroj tvrzení účet na Twitteru se jménem „RadioGenova “. Tento účet pravidelně sdílí nepravdivé a zavádějící informace, přičemž některé již byly vyvráceny agenturou AFP.

Zprávy v médiích a vlastní záběry nahrané kapelou z videa však dokazují, že vystoupení se opravdu uskutečnilo v budově Rady Evropy, instituce často nesprávně označované za součást EU, ačkoli jde o samostatnou organizaci.

Video bylo nahráno na facebookovou stránku Rady Evropy 11. listopadu 2021 s následujícím popisem: „Dubioza Kolektiv včera živě nenechali nikoho sedět.“ Příspěvek byl označen hashtagem „#WorldForumforDemocracy“. Na Facebooku Rady Evropy bylo zveřejněno několik dalších videí z akce, například tento záznam s popisem: „Přímo z Balkánu do Rady Evropy, Dubioza Kolektiv na závěrečné části Světového fóra pro demokracii!“ Při hledání dalších nahrávek z této události z listopadu 2021 jsme našli toto video zveřejněné 10. listopadu 2021 na YouTube. Od času 1:52 je toto video identické se záznamem, který koluje na sociálních sítích.

Přestože v češtině mají Evropská rada a Rada Evropy velmi podobné názvy, Rada Evropy není institucí EU. Rada Evropy sama sebe označuje za „vedoucí organizaci pro lidská práva na kontinentu“. Organizace má 46 členských zemí, z nichž 27 je také členy Evropské unie; Rada Evropy však pod instituce EU nespadá. Všichni členové Rady Evropy podepsali Evropskou úmluvu o lidských právech. Účelem úmluvy je chránit lidská práva, demokracii a právní stát.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy je pak rozhodovací orgán sestávající z 306 členů (a stejného počtu náhradníků), které jmenují národní parlamenty 46 členských států.

Evropská rada je institucí Evropské unie, kterou tvoří hlavy států členských států a předseda Evropské komise. Evropská rada je odpovědná za formování společné politiky EU. Rada Evropy má zřízenou i samostatnou webovou stránku, kde vysvětluje rozdíl mezi organizacemi s podobnými názvy.

Zdroj: AFP

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

10 hodin ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

1 dnem ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google