Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: LidéMonitoring

Troll měsíce: Břetislav Olšer

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Projekt Čeští elfové vydal listopadový report. V reportech je vždy popsána minimálně jedna postava dezinformační scény. Tentokrát řeč bude o dlouholetém bloggerovi a šéfredaktorovi konspiračního webu Rukojmi.cz Břetislavu Olšerovi.

Takže pro pořádek. „Břetislav Olšer se narodil v rodině učitele v Hovězí. V letech 1961–65 studoval na Střední všeobecně vzdělávací škole v Novém Hrozenkově a ve Vsetíně. Poté studoval tři semestry na fakultě kůže, gumy a plastických hmot ve Zlíně a místo základní vojenské služby odešel pracovat do dolů. V letech 1976–79 začal působit jako novinář v Ostravském večerníku, poté pracoval v České Tiskové Kanceláři a až do roku 1997 pracoval v ostravských periodicích,“ píše například Masarykova knihovna Vsetín. Je autor i devíti knih.

Olšera najdete prakticky všude. Na sociální sítích, blozích, e-mailech i na dezinformačních webech. Tento jeho profil na Facebooku je relativně nový. Nějakou dobu před vznikem tohoto reportu totiž Olšer svůj primární profil smazal a není možné jej již dohledat. Na aktuálním profilu nesdílí nic. Na dřívějším sdílel především svou tvorbu na jiných serverech, zejména šlo o blogy a příspěvky v médiích, která jsou známá šířením dezinformačního obsahu.

Aktuálně je zřejmě nejaktivnější na serveru Rukojmi.cz. Provozovatelem tohoto webu je společnost 3 T Real, s. r. o. Tato společnost s historií od roku 2008 má podle účetní závěrky za rok 2018 aktiva v celkové výši 33 tisíc korun. Jejím jednatelem a jediným společníkem je Marcel Kryl (nar. 17. 10. 1958), který kromě této firmy vlastní ještě společnost Axland.cz, s. r. o., jejíž web říká: „Jsme rodinná firma, která se dovozem a velkoobchodním prodejem pletacích přízí zabývá od roku 2015. V současné době dovážíme více než 100 druhů pletacích přízí přední turecké firmy YarnArt.“

Obsah rukojmi.cz však nemá s pletením nic společného. Viz např. aktuální titulek: „To snad ne! Moskva: Největší česká organizace Člověk v tísni připravovala v Rusku státní převrat. Verbovala a školila mladé lidi k podvratné činnosti. To vše pod zástěrkou údajné charity“.

Sám Olšer patří k nejaktivnějším autorům tohoto webu. Jeho texty jsou nesmírně dlouhé a obvykle „rozkrývají“ nějaké složité ekonomické machinace. Texty obvykle pracují s reálnými kauzami a zasazují je do nejrůznějších kontextů, a to jak slovně, tak i graficky.

Nezaměnitelný je také použitý slovník: „Tak nám 17. listopadu 2019 havloidní rowdies znovu zneužijí studentské demonstrace z téhož dne roku 1939, kdy bylo popraveno 9 představitelů studentských organizací; 1200 zatčených studentů skončilo v koncentráku Sachsenhausen-Oranienburg. Jejich vzkaz Milionům chvilek rádoby pro demokracii: ‚Ukradli jste nám naši revoluci‘. Za rámeček si ho asi těžko dají…“ píše například Olšer k demonstraci na Letné 16. 11..

„V čem jsme nejlepší? V pití piva, v kouření marihuany, v antigerontickém chování ke starým lidem, nechali jsme si patentovat tunelování, novodobé kmotry, justiční mafii i šmejdy a jiné světové vynálezy… Kdysi nám někdo, co se podobal na Václava Havla, bezostyšně tvrdil; komunisté vám budou lhát, že budete nezaměstnaní a na ulicích. Nevěřte jim; pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí… Naopak; pravda a láska dostávají do držky od lži a nenávisti…“ píše Olšer v textu, v němž uvádí Pravdu s velkým P o Sametové revoluci.

Kromě serveru rukojmi.cz má Olšer autorské účty na řadě dalších serverů, kam však přispívá spíše sporadicky.

» Velmi aktivní býval jeho blog na iDnes.cz: https://olser. blog.idnes.cz/

» Loni napsal článek i pro otevřeně ruský server Sputnik

» Psával pro dezinformační Svobodné noviny: http://svobodnenoviny.eu/author/olser/

» Všechny články nadále publikuje na vlastním webu

» K nalezení je dle očekávání na Parlamentních listech

» I na Protiproud Petra Hájka

» Pravděpodobně stál za rozšířením hoaxu o placených demonstrantech

Olšer je však velmi zdatný v šíření svých textů. Dokud měl aktivní svůj dřívější profil na FB, rozesílal přátelům odkazy na své články do messengeru. Nadále rozesílá tyto odkazy mailem na nezjistitelný seznam adres. Je jeden z nejaktivnějších dezinformátorů. Autor tisíců textů očerňujících Sametovou revoluci a její hlavní aktéry, šířících často nenávist vůči jiným náboženstvím a rasám.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Čeští Elfové

Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Share
Published by
Čeští Elfové

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

11 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

18 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google