Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Slova Václava Klause zneužívají dezinformační média, píše ministerstvo. Klaus nesouhlasí, Ondřej Neff napsal obhajobu

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo jméno exprezidenta Václava Klause, kdy se výroky známých osobností zneužívají pro propagaci dezinformací. „Výrazně se projevil trend, který můžeme pozorovat po většinu trvání pandemie, a to přebírání výrazných výroků a silných prohlášení veřejně známých osobností a odborníků dezinformačními weby, které je používají pro podporu jimi propagovaných dezinformací a konspiračních teorií. V poslední době k tomu došlo například s výstupy Václava Klause a imunologa Jiřího Berana,“ píše ministerstvo zdravotnictví.

„Je nepřijatelné, aby webové stránky ministerstva sloužily k napadání, k dehonestování a k nepodloženým nařčením nejen člověka, který byl dvakrát předsedou vlády a dvakrát prezidentem republiky, ale jakéhokoli jiného občana. A je úplně irelevantní, zda ony urážlivé věty sepsali a na ministerský web vyvěsili jeho úředníci, nebo snad dokonce nějaká najatá aktivistická organizace. Oficiální stránky Ministerstva zdravotnictví jsou relevantní úřední cestou ke komunikaci s veřejností a musí být chápány jako výraz oficiálního postoje Vašeho úřadu,“ ohradil se Václav Klaus v dopise.

Ministerstvo přitom má pravdu. Slova Václava Klause dlouhodobě zneužívá například ruská státní agentura šířící dezinformace Sputnik, dezinformační web AC24 a samozřejmě také jemu spřízněný dezinformační web Protiproud.

Klaus se v dopisu dopouští úmyslné manipulace s textem, protože zatímco ministerstvo píše o „přebírání výrazných výroků a silných prohlášení veřejně známých osobností a odborníků dezinformačními weby, které je používají pro podporu jimi propagovaných dezinformací a konspiračních teorií“, Klaus už tvrdí, že zařazen mezi autory „‘výrazných výroků a silných prohlášení‘, které údajně slouží k podpoře ‚dezinformací a konspiračních teorií.‘“ Snaží se tedy navodit dojem, že ministerstvo hovoří o intenci, zatímco ministerský text ve skutečnosti hovoří o „používání na podporu“, kdy ovšem dezinformátoři využijí cokoli, co se jim hodí do krámu, aniž s tím třeba autor původního výroku souhlasí.

Na podporu Václava Klause se 3. prosince 2020 pohotově postavil Ondřej Neff v článku „Dezinformátor Václav Klaus“, v němž píše:

„Poslední odstavec konstatuje, že známé osobnosti často propagují dezinformace. Václav Klaus je uveden jako člověk, který poskytuje výrazné výroky a silná prohlášení na podporu konspiračních teorií hlásaných dezinformačními weby. Zdroj toho je Semantic Visions, Cetrum proti terorismu a hybridním hrozbám.

Je to pěkná ukázka plíživého postupu, jakým spolky a nevládky a neziskovky a kdoví jak vzniklé instituce rozšiřují svá operační předpolí ve veřejném životě. Ministerstvo zdravotnictví je součást exekutivy, je kontrolované parlamentem, musí jednat podle zákonů. A najednou, kde se vzalo, tam se vzalo, je analytická firma Semantic Visions a napadá bývalého prezidenta republiky v oficiálním materiálu ministerstva zdravotnictví. Jakým právem vydává své závěry jako oficiální stanovisko státu?“

Neff se očividně, aniž by četl původní text, pouze přebírá tvrzení Václava Klause a doplňuje je svými dalšími závěry o nebezpečných neziskovkách. Ve svém rozhořčení otáčí skutečnost a ptá se, jak může firma Semantic Visions vydávat své závěry jako oficiální stanovisko státu, zatímco tyto závěry převzal sám stát a zveřejnil je na své stránce (jako zdroj je ale vedle SV uvedeno i CTHH, což už je státní složka – ale Ondřej Neff si možná myslí, že jde o jedno a totéž). Mimochodem je zcela mimo mísu označovat Semantic Visions jako neziskovku. Jde totiž o společnost s ručením omezeným – to by si však ten, kdo sám nazývá novinářem, snad měl zjistit.

Co se týče samotného Václava Klause, troufáme se si ho otevřeně označit jako dezinformátora. Projevil se tak například v prohlášení o Zelených v rakouské vládě, ve lživém tvrzení o ČT nebo ve své apologii německé strany AfD.


Úvod článku napsal Jan Cemper, závěr Miloš Kadlec

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Kolektiv autorů Manipulátoři.cz

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

8 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google