Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: HoaxHumor

Šíří se bizarní video údajně s parazity na antigenním testu

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Sociální síti Facebook se z více účtů šíří velmi bizarní video, které má dokazovat, že na štětce antigenního testu jsou údajně umístěni paraziti. Například podle Jaroslava Filipa je to důvod, proč na COVID-19 údajně zabírá antiparazitní léčba. Zřejmě má na mysli ivermektin. Protože mají videa (1, 2, 3) tisíce sdílení, krátce si je rozeberme.

Na začátku vidíme fotografii krabičky antigenního testu „TESTSEALABS® ® Rapid Test Kit GICA.“ Je to zajímavé ze dvou důvodů. Prvním je, že tento test se neprodává v České republice. Nicméně označení CE dokládá, že výrobek byl posouzen před uvedením na trh Evropského hospodářského prostoru a splňuje legislativní požadavky EU. Na videu se jedná však o fotografii. Muž ve videu s údajným antigenním testem nijak nemanipuluje, neukazuje, zda skutečně štěteček pod mikroskopem patří k antigenního testu.

Zajímavé jsou však časy ve videu. Zatím co v úvodu videa nevidíme žádný čas videa, následně je vidět čas 7. března 2021 14 hodin a 16 minut. Když ale následně částice údajně pocházející ze štětečku antigenního testu ožijí, vidíme čas 14 hodin a 3 minuty. Tedy video se nám najednou přetočí zpět. Je zřejmé, že je sestříhané ze tří na sobě nezávislých částí.

Struktura věcí zachycených pod mikroskopem v úvodu a na konci videa není stejná. V čase cca 0:16 je vidět, že se jedná o určitá vlákna. Tedy v úvodu videa jde přepokládat, že se může jednat například o úlomky chloupků z nosu. O co se jedná na konci videa není jisté. Jak však bylo napsáno, není zřejmé kde ho autor videa vzal, protože tyto záběry předcházejí záběrům v úvodu videa.

Všechna léčiva a lékařské nástroje musí být uchovávány v sterilním prostředí. Tyto antigenní testy jsou zabaleny v obalu i měsíce. Lze si tedy klást otázku, z čeho by byl ty měsíce mikroorganismus na štětci živ. V druhém případě se může jednat o nějakou hlístici. Ta potřebuje k životu hostitele. To ovšem za předpokladu, že se jedná o mikroorganismus. Může se jednat také o syntetické vlákno, které jen reaguje na statické napětí v pipetce.

Z naší strany se nejedná o klasický fact-check. Při trošce kritické myšlení však je zřejmé, že video je podvrh.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

7 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

24 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google