Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

O političce Olze Richterové se šíří opět hoaxy. Chodí jí i výhrůžky

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

O první místopředsedkyni České pirátské strany Olze Richterové se sociálními sítěmi opět šíří falešné informace. Hlavní příčinou je Nela Lisková, která si o političce neustále vymýšlí nejrůznější hoaxy. Naposledy například to, že jí prý vyhrožuje. Ve skutečnosti se věc má přesně naopak, když političce je soustavně vyhrožováno za falešný citát o bytech pro uprchlíky.

Politička citovala jednoho z lidí, se kterými osobně diskutovala kvůli falešnému citátu. „Rozlítilo ho to natolik, že kdyby měl po ruce samopal, udělal by nevratnou věc,“ napsala pirátská poslankyně o vzkazu, který byl adresován jí.

Richterová přitom o nenávisti na internetu původně vůbec nechtěla mluvit a trvalo několik měsíců, než se rozhodla Deníku N své zkušenosti popsat.

„Objevuje se to ve vlnách. Je fascinující, že stále dokola šíří tu jednu věc,“ míní Richterová, která jen ve své e-mailové schránce napočítala stovky nenávistných zpráv. „E-maily se dostaly až k mé tetě do USA, která žije v české komunitě. Chodí to všem společenským vrstvám,“ dodává. Dále jsou tu příspěvky na sociálních sítích, které se často šíří i v uzavřených skupinách.

„Jeden člověk mi poslal příšernou nadávku. ‚Nejdřív zplynovat Afričany a pak tebe.‘ Podařilo se nám pak najít jeho telefon, Ivan (Bartoš) mu zavolal a vynadal. Ten člověk byl v šoku, že píše reálné osobě a matce dvou dětí. Druhý den se mi omluvil a pak mi přišla ještě zpráva, že se cítí jako ovce, která naletěla lži,“ popsala pro Deník N jednu ze zkušeností Richterová.

„Prosím, pomozte mi s psaním těm lidem, kteří uvěřili účelově vymyšlené a šířené lži. Má ten příspěvek za jediný den 360 sdílení, 549 lajků a šíří se to jako mor. Ideální je psát soukromé zprávy těm lidem, co tomu uvěřili. Děkuju moc, už na to sama nemám sílu,“ prosila nedávno poslankyně.

Vše začalo v červenci 2018. Na Facebooku falešný citát šíří například Ivo Eichler nebo Nela Lisková. Hoax rovněž naleznete v článku Jiřího Bati na dezinformačním webu Rukojmí.cz nebo na webu extremistické Národní domobrany.

Jde o tento falešný citát: „Moderní a inteligentní bytová politika je pro nás jednou z priorit. Češi jsou obvykle zvýhodněni tím, že pracují a mohou se tak v pohodě zadlužit hypotékou na zbytek života. Všichni však takové štěstí nemají. Miliony Afričanů takové možnosti nemá a proto jim musíme pomoci a učinit z České republiky důstojnou zemí, kde nás bude každý mladý Afričan chtít kulturně obohatit svojí přítomností. Věříme, že bychom v ČR mohli v první vlně přijmout desítky tisíc uprchlíků a věnovat jim pro jejich pohodlí startovní byty pro mladé.“ Ten si vymyslela falešná stránka Pirátská pravda. Stránka vystupovala jako oficiální komunikační kanál České pirátské strany – částečně od ní převzala grafiku a jako profilovou fotku si zvolila znak Antifaštické akce (Antifa), jejímž členem bývá zejména z extrémně pravicové části politického spektra nepravdivě označován předseda Pirátů Ivan Bartoš. Stránka se později snažila vystupovat jako politická recese a celou záležitost zlehčovat, Facebook ji i několikrát blokoval. Na falešnou stránku upozorňoval i náš web.

Falešný citát se evidentně ujal, přestože logicky neexistuje jakýkoliv zdroj tohoto výroku. „Lživý příspěvek facebookové stránky Pirátská pravda začali šířit příznivci SPD v srpnu 2018. Někteří lidé mu věří dodnes. Poslankyně Olga Richterová nikdy o startovních bytech pro Afričany nemluvila. Naopak se zabývá tématem dostupného sociálního bydlení, které se dotýká statisíců občanů ČR. A to často i těch, kteří lživý příspěvek stále sdílejí a šíří dál. I těm mají návrhy Pirátů týkající se bydlení pomoci,“ píše Česká pirátská strana k hoaxu.

Dohledatelný je naopak status, kde Olga Richterová se zaráží nad vysokou cenou nájmů v Praze. „Nevím, jak je to ve vašem okolí – moji známí v Praze buď platí cca 20 tisíc měsíčně za nájem (tj. zhruba jeden učitelský plat!), nebo hledají byt „aspoň pod 7 milionů“. Jiní pak v normální nájemní smlouvu už ani nedoufají a zbývají jim ubytovny, bydlení po známých, v zahradních chatkách anebo azylové domy,“ píše politička. Tento status je s hoaxem v rozporu, protože se poslankyně naopak zastává právě oněch „pracujících Čechů“.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

19 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google