Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: MonitoringPolitika

Nová akvizice Trikolóry Michal Malý a jeho podvodný registr

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Stejně jako k SPD i k hnutí Trikolóra se hlásí i poněkud zvláštní podnikatelé. K hnutí Trikolóra například Michal Malý. Michal Malý byl v letech 1990 až 1992 poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění za Občanské fórum a později za ODS. Od roku 2017 byl členem Svobodných, nyní se hlásí k Trikolóře.

Michal Malý je však znám především jako majitel podvodné katalogové firmy TopInternet, jejímiž obětmi se v minulých letech staly tisíce drobných podnikatelů. Jednatel společnosti Michal Malý od roku 2004 rozesílá firmám, ale i fyzickým osobám e-maily, ve kterých je vyzývá, aby uhradili poplatek za zveřejnění záznamu o firmě či osobě na RejstrikFirem.cz. Většina z obeslaných se přitom na dané stránce nikdy neregistrovala.

„Jednoho dne mi přišla do e-mailové schránky zpráva z RejstrikFirem­.cz,“ uvedl jeden z postižených v této zvláštní kauze pro web Lupa.cz. „V tu dobu jsem chtěl firmu zaregistrovat do nějakého portálu a název domény rejstrikfirem.cz se mi líbil, neváhal jsem tedy s registraci,“ pokračuje. Nutno dodat, že v době, kdy rejstrikfirem.cz spamoval po českém Internetu své nabídky, šlo o služby „bezplatné“. „O několik měsíců později mi přišla zpráva, že služba přechází za sedm dnů z bezplatné verze na verzi placenou. Snažil jsem se službu bezúspěšně zrušit,“ pokračuje líčení jednoho z postižených. Případ jako vystřižený z učebnice. Službu se mu zrušit nepodařilo, za několik dní přišla zálohová faktura. Na požadavek o zrušení zálohové faktury i služby u provozovatele se postižený nejprve dočkal odpovědi, že musí zaplatit storno poplatek ve výši 600 korun.

Praktikám Michala Malého se věnoval v roce 2012 i pořad České televize Černé ovce. Kromě toho je Michal Malý znám i jako šiřitel „fake-news“ na blogu Idnes.cz. „Já osobně jsem se s panem Malým setkal jako administrátor blogu iDNES.cz. Více či méně jsme komunikovali díky poněkud svéráznému pojetí blogování, které vypadalo většinou tak, že pan Malý si udělal nějaký závěr (v hlavě) a prezentoval ho jako fakta. Tak že na jeho blogu jste se běžně mohli dočíst, že “cikáni znásilnují naše ženy a bijí naše děti”. Jak k tomu došel? Jednoduše. Přečetl si (a často psal) o případu zbitého Patrika, kterého skutečně zbil a znásilnil romský psychopat, a protože je to člověk moudrý a spravedlivý, vyhodnotil to tak, že to Romové dělají všichni (a pořád). Případ Natálka byla náhoda (a samozřejmě poškození cizí věci), Cikáni odnášeli televize a tak dále, dále a dále. Vlastně poměrně častá hnědá rétorika. Darmo jsme mu s kolegy vysvětlovali, že na blogu platí pravidla. Ano, on se jich sice často domáhal, ale nesmělo jít o jeho texty. Nakonec ho bývalý kolega Honza Dvořák musel vyhodit z titulky, protože to jeho lhaní se už fakt nedalo ani číst, natož podporovat. (…) Pan Malý ovšem nelenil a vytvořil si alter ego, tentokrát jako Karel Axamit. Nějakou dobu blogoval, než udělal chybu. Zapomněl se totiž v diskusi přehlásit a místo Axamita odpovídal jako Michal Malý. Zjistit jeho pravou identitu potom byla už jen otázka chvíle, vlastně jen času techniků. A znovu se děly věci. Na Parlamentních listech vychází text s titulkem: Bývalý bloger z iDnes.cz: Patrik Banga mi zrušil blog, protože jsem odkázal na ParlamentníListy.cz. Další na řadě bude tento autor, protože o něm napsal…   no a kdo myslíte, že byl zdrojem PL? A hlavně, kdo měl být ten další vyhozený bloger? Odpověď za dva bludišťáky zní Michal Malý a Karel Axamit, tedy Michal Malý. Parlamentní listy skočily na špek dalšímu podvodníkovi a zveřejnily další vylhaný text,“ vzpomíná na Michala Malého Patrik Banga.

„Heslem Václava Klause mladšího je přišel čas vzít si naši zemi zpět.” A to i s takovým hezkým českým vykukem… pardon “vlastencem”, co pro všechny chce samozřejmě jen to dobro,“ glosuje analytik Roman Máca.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

11 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google