Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komunikace

Někteří rakouští Svobodní nechtějí poskytovat informace nepohodlným médiím

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Rakouské ministerstvo vnitra pod vedením Herberta Kicka z pravicové FPO (Svobodní) se nechtělo bavit s částí médií a chtělo jim omezit přístup k informacím. Na veřejnost se dostaly pokyny pro styk s veřejností, které rakouskému policejnímu mluvčímu poslal někdo přímo z ministerstva. “Potrestán” měl být týdeník Falter a deníky Kurier a Der Standard. Podle pokynů s nimi měla policie omezit kontakt na „nutné právně minimum“.

Premiér Sebastian Kurz takovou praxi odmítl. „Bránit ve výkonu nebo bojkotovat vybraná média se v Rakousku konat nebude. To platí pro všechny, kteří jsou zodpovědní za komunikaci na všech ministerstvech a také ve všech veřejných institucích,“ ujistil Kurz. Dodal , že „jakékoli omezování svobody tisku je neakceptovatelné.“

Ministerstvo vnitra potvrdilo pravdivost uniklých informací. Autorem mailu byl prý mluvčí ministra Christoph Pölzl. Bránil se, že šlo jen o návrhy, které v žádném případě nemají být považovány za povinné. FPO (Freiheitliche Partei Österreichs – Svobodná strana Rakouska) je známá svými protiimigračnými a místy až krajně-pravicovými postoji. Zmíněné periodika ji za to několikrát v minulosti kritizovali ( zde , zde nebo zde ). FPO články vnímá jako jednostranné, kritické a zavádějící.

Ministerstvo dále v uniklé zprávě doporučilo i to, aby se do povědomí široké veřejnosti prostřednictvím tisku dostávali zejména sexuální útoky, při kterých oběť nebyla v žádném osobním spojení s pachatelem. Policejní mluvčí by se měli při informování novin soustředit na občanství podezřelých a v případě cizinců objasňovat, jaké jsou národnosti a náboženství.

Opoziční strany požadují, aby ministr Kick odstoupil. To se však s největší pravděpodobností nestane. Sebastian Kurz tyto výzvy nijak víc nekomentoval a odsoudil pouze návrh ministerstva.

Kauza nevrhá dobré světlo na probíhající předsednictví Rakouska v Radě Evropské unie. EU v současné době čelí fenoménu „fake news“. O to více je dnes přístup k svobodným a nezkresleným informacím potřebný, i přesto, že třeba ne vždy novináři publikují chválu a pozitivní články. Unie rakouských žurnalistů považuje případ za nebezpečný precedens. Snahu rakouského ministerstva vnitra o trestání vybraných medií odsoudila i Mezinárodní asociace tisku v Bruselu.

Článek v originále vyšel na webu Antipropaganda.sk: https://antipropaganda.sk/rakuske-ministerstvo-vnutra-odporuca-obmedzit-spolupracu-s-mediami/
Napsala: Ivana Ďurčová

 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Antipropaganda.sk

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

15 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google