Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Historie

Nejstarší český hoax?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Falešné zprávy samozřejmě nejsou vynálezem, který by se nečekaně zrodil s nástupem internetu. Nevyhnuly se ani českým dějinám.

Jedna z nejslavnějších a zároveň jedna z nejdéle přetrvávajících, má svůj počátek už v polovině patnáctého století.

Mladý, sedmnáctiletý habsburský král Ladislav zvaný Pohrobek, přijel tehdy do Čech, aby se seznámil s českým prostředím a kromě jiného se i oženil. A netrefil se zrovna do klidné doby. Ladislav se ujímá vlády nad zemí hluboce vnitřně rozpolcenou sváry katolického a husitského vyznání. Nad zemí ve všeobecně špatném stavu, v níž je královský majetek zčásti rozkraden, zčásti zanedbán. Přední šlechtické rody bojují mezi sebou a konají válečné výpady proti sousedním panstvím. Navrch zvenčí ohrožuje celou Evropu znovu nebezpečí turecké expanze.

Nuže, v této neklidné době mladý Ladislav přijel do Čech, do Prahy. Uprostřed svatebních příprav se však náhle roznemohl a po třech dnech náhle zemřel. Není tedy divu, že jeho náhlý skon vyvolal množství spekulací, klevet a zvěstí.

Dnešní terminologií bychom mohli říct, že alternativní zdroje rázem odhalily, co nám poddaným mocní tají. Totiž že za jeho smrtí nestojí nikdo jiný, než tehdejší zemský správce Jiří z Poděbrad. Podle některých verzí měl Ladislava otrávit, podle jiných zadusit ve spánku polštářem, a to proto, aby „lstivě do království vešel“ a zmocnil se tak trůnu. Taková nařčení rozšiřovala především katolická opozice, které se ale ani tak nepodařilo zabránit, aby se Jiří stal později skutečně králem.

Podezření z královraždy, či alespoň z podílu na smrti Ladislava ale nezmizelo, proniklo i na stránky tehdejších kronik a stalo se na několik století jádrem sporů mnoha historiků a lékařů. A spolehlivě tato obvinění dokázala vyvrátit až moderní medicína, a to více než pěti stech letech. Výzkum kosterních pozůstatků provedený v osmdesátých letech dvacátého století totiž prokázal, že Ladislav zemřel nikoli na otravu jedem, nýbrž na agresivní formu leukémie.

Případ podezřelého královského úmrtí je tak hezkým příkladem toho, že dohadům, propagandě a fake news se dařilo ještě před nástupem internetu. Pojďme si to rozebrat.

Máme tedy událost, která je šokující, velmi náhlá a zasahující všechny sociální skupiny, tedy smrt krále. Král byl velmi mladý, pohledný, aneb „mládeneček pěkný, kadeřavý,“ jak blonďatého Ladislava zachycují Staré letopisy české. Měl před svatbou s francouzskou princeznou a najednou, zničeho nic – umírá – což je prostě situace, na kterém by si smlsl nepochybně i dnešní bulvár. Událost je to tedy mediálně atraktivní a splňuje tedy všechny požadavky pro virální šíření.

Pak tu máme opozici, která velmi záhy obviňuje známou osobnost, a to člověka velmi mocného z úkladného zločinu. Není náhodou, že cílem této očerňující kampaně se stává člověk jiného vyznání, člověk v těchto kruzích krajně nepopulární a pro ně nebezpečný. Podotýkám, že v té době neexistuje ani moderní lékařská věda, ani Google. Zprávy se šíří většinou od člověka k člověku. Zároveň máme jen velmi málo informací, jaká byla příčina smrti (a v nejbližších pěti set letech se to nezlepší).

Shrnuto a podtrženo, máme dokonale připravenou půdu pro vznik skvělých a vševysvětlujících konspiračních teorií.

Zkuste si představit sami sebe v té době. Věřili byste spíš konspirační teorii o zákulisních tazích proradného zemského správce, který pro získání trůnu neváhá otrávit mladého krále, jak vám našeptávají alternativní média? Nebo prostému odmítání vraždy a vysvětlování skonu jakousi nekontroverzní, záhadnou nemocí?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Petr Nutil

Žurnalista, autor knih Média, lži a příliš rychlý mozek a Jak neztratit rozum v nerozumné době, zakladatel manipulatori.cz.. Podpořte mě na Patreonu!

Recent Posts

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

14 minutami ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

8 hodin ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

1 dnem ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

2 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

2 dny ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google