Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

KOMENTÁŘ: Vlčí mlha bezpečnostního analytika Jana Schneidera

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Bezpečnostní analytik Jan Schneider 19. června 2019 na tzv. Parlamentních listech v článku „Babiš čelí Kubiceho zprávě číslo 2. Byl jsem u toho, viděl jsem ty lži z Prahy“ označil protesty Milionu chvilek pro demokracii těmito slovy za srovnatelné s antisemitismem:

„Cíl protestu coby viník všech těch útrap je vybrán pro svou snadnou rozlišitelnost, odlišnost, bohatost, nesrozumitelnost jeho zájmů a motivů. Čili mechanismus je velmi podobný antisemitismu. Bohužel i ta další fáze, jejíž zárodky začínáme tušit, která se vyznačuje stoupající agresivitou a mizející tolerancí. Identické je přesvědčení, že za současné trable světa prostě může „někdo jiný“.“

To je ovšem lež. V případě Andreje Babiše nejde ani o rasu, ani o bohatství, ale o střet zájmů, očividné obcházení zákona tím, že svěřenský fond (nikoli svěřenecký) vede Babišova manželka a právníci a o podivnosti kolem dotací z EU. Jan Schneider se dopouští falešné argumentace, nálepkování oponentů jako fašistů, což je obvyklý faul používaný zejména v souvislosti s Ukrajinou či s oblibou aplikovaný nedostudovaným subalterním úředníkem Ovčáčkem proti odpůrcům Miloše Zemana.

Je opravdu s podivem, že Schneider, který se hlásí ke svému židovskému původu, zcela nesmyslně obviňuje demonstranty z antisemitismu, když mu přitom neprosto nebylo proti mysli v roce 2017 převzít Krameriovou cenu, organizovanou tzv. Asociací nezávislých médií, jejímž zakladatelem a pracovníkem byl a dosud je vyznávající nechutný antisemita Jan Korál, zřizovatel konspiračního a antisemitského webu NWOO.

Rozhodně ale máme co do činění s neumětelskou obranou vysloužilého agenta StB Andreje Babiše, pro kterého Schneider už několik let oddaně píše v České pozici (potažmo Lidových novinách). Schneider ostatně vůbec má slabost pro bývalé agenty i členy StB a KGB. V listopadu 2016 opět na akci (schneiderovskou optikou nutně antisemitské) Asociace nezávislých médií spolu s Petrem Žantovským moderoval křest knihy komunistického špiona Miroslava Polreicha, kterého už dopředu vychválil v Českém rozhlase. Letos v březnu téže osobě věnoval oslavný nekrolog v Lidových novinách (text převzal Neffův Neviditelný pes). O tom, jak Schneider šíří Putinovy lži, jsme psali mimo jiné už před dvěma roky v článku „Jan Schneider a ruské mýty o neziskovkách“. Vyplývá toho jediné – texty Jana Schneidera je nutno, jak se hezky říká v němčině, „mit Vorsicht genießen“, tedy brát se značnou rezervou.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Miloš Kadlec

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

1 hodinu ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

18 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google