Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Jiří Drahoš se s Angelou Merkelovou setkal jako chemik s chemičkou, nikoliv jako politik s političkou

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na dezinformační server a sociálních sítích se začíná objevovat fotka, na niž je vyfocen kandidát na prezidenta republiky Jiří Drahoš s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Má nabudit dojem, že se tito politici znají a spolupracují spolu na politické rovině nebo dokonce, že Jiří Drahoš je “vítač”. Na Facebooku například vznikla událost „Nevolím sluníčkáře a vítače Drahoše“, kterou založila stránka Českou patří nám. Na „úvodce“ je fotografie těchto dvou osobností.

Realita je taková, že Jiří Drahoš se s Angelou Merkelovou opravdu setkal a to v roce 2013. Jednalo se ovšem o kongres chemiků, nikoliv politické jednání. Je totiž málo známo, že Angela Merkelová kromě politické kariéry je výbornou vědkyní v chemickém průmyslu a působila v Československé akademii věd.

„Doktorát fyziky Angela Merkelová získala 1986 u profesora Lutze Zülickeho prací o rychlostních konstantách při reakcích jednoduchých uhlovodíků. Od roku 1978 do 1990 pracovala jako vědecká spolupracovnice na Institutu fyzikální chemie Akademie věd NDR v Berlíně v oboru kvantové chemie. Zde byla členkou krajského vedení FDJ a stala se sekretářkou této mládežnické organizace pro agitaci a propagandu na Akademii. Nikdy však nevstoupila do žádné ze stran politického bloku vedeného SED.

Některé práce pro dokončení svého doktorátu prováděla Angela Merkelová v roce 1985 také v Praze. V tamním Ústavu organické chemie a biochemie Československé akademie věd působila kvůli tomu, že tam měli počítač značky IBM, kterým nebylo vybaveno žádné vědecké pracoviště v tehdejší Německé demokratické republice, ale Merkelová potřebovala výpočetní kapacity tohoto tehdy moderního přístroje pro svou práci směřující k získání doktorátu. Na počátku roku 1985 strávila v Praze půl roku a i poté se vracela při dokončování své práce. Jejími mentory se tehdy stali vedoucí její pracovní skupiny, kvantový chemik a pozdější ředitel ústavu Zdeněk Havlas a také Rudolf Zahradník.[17] Společně s českými vědci se během svého působení v Praze podílela také na vzniku čtyř vědeckých prací. S řadou z nich navázala také přátelství a udržuje kontakt.“ Zdroj

  Samotná fotka pak pochází z 5. listopadu 2013 a to chemického sympozia, které pořádala Akademie věd ČR. Jiří Drahoš byl předsedou Akademie věd ČR. Dovolujeme si citaci z buletinu Akademie věd ČR:

„Nedávné životní jubileum čestného předsedy AV ČR prof. Rudolfa Zahradníka podtrhly dva slavnostní akty – 5. listopadu 2013 převzal ve vile Lanna čestnou oborovou medaili Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách a jen o několik dnů dříve uspořádala Berlínsko-brandenburská Akademie věd společně s AV ČR mimořádné sympozium k poctě profesorů Rudolfa Zahradníka a současného prezidenta Humboldtovy nadace Helmuta Schwarze. Sympozia a navazující slavnostní večeře se zúčastnila i německá kancléřka Angela Merkelová.

Na projevy předsedů obou institucí, prof. Güntera Stocka a prof. Jiřího Drahoše, navázalo společné laudatio na oba jubilanty v podání prof. Joachima Sauera z berlínské Humboldtovy univerzity. Následně zazněly přednášky k poctě jubilantů – první na téma využití kvantové chemie pro zvýšení účinnosti solárních článků proslovil prof. Josef Michl z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR, druhou Od atomů ke komplexitě laureát Nobelovy ceny za chemii za rok 2007 prof. Gerhard Ertl z berlínského Ústavu Fritze Habera Společnosti Maxe Plancka. Představitelé pořádajících institucí se s laureáty, přednášejícími a dalšími vzácnými hosty následně zúčastnili společné večeře, během níž kancléřka A. Merkelová ve velmi osobním projevu zdůraznila odborné i lidské kvality prof. Zahradníka. S dojetím rovněž vzpomenula takřka rodinnou péči, které se jí od manželů Zahradníkových dostalo v 80. letech během jejích pražských pobytů v tehdejším Ústavu fyzikální chemie ČSAV. Mimořádnou akci uzavřela soukromá návštěva manželů Zahradníkových v úřadu kancléřky A Merkelové.“ Zdroj

Napsal: Jan Cemper

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 hodiny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

22 hodin ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

1 dnem ago

Neexistuje důkaz, že dědeček Petra Fialy František Bärtl se podílel na „Akci T4“

Premiér Petr Fiala je trnem v oku mnoha lidem. Kromě toho, že se šíří výmysly…

2 dny ago

Ne, ani tisíckrát opakované sdílení smyšleného citátu Trumpa z něj neudělá skutečný citát

Na Facebooku se momentálně opět šíří údajný citát, ve kterém Trump vyzdvihuje sílu Ruska. Například…

2 dny ago

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google