Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Politika

Komentář: Referendum o Miloši Zemanovi

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Čeká nás druhé kolo prezidentských voleb. Bylo by bláhové předpokládat, že bude něčím menším, než referendem o Miloši Zemanovi a o stylu, s jakým nakládal s prezidentskou funkcí.

Zeman v chytře rozehrané partii uzavřel účelový mocenský pakt s Babišem. Pokud bychom si z té věty měli zapamatovat to podstatné, pak je to slovo „účelový“. Není to tandem. Stejně tak to neznamená, že by se ti dva měli v obzvláštní lásce a že jejich spolupráce bude pokračovat, jakmile to přestane být výhodné.

Zeman potřeboval, aby AB, respektive ANO nepostavilo svého prezidentského kandidáta a aby podpořilo jeho kandidaturu. Stalo se.
Babiš Zemana potřeboval a stále ještě potřebuje pro své vládní působení, opakované pověření sestavením vlády. Především proto nemá většinu ve sněmovně, nutnou k získání důvěry. Stalo se.

V rámci mocenských námluv Zeman konstatoval, že Babiše pověří opakovaně a vypustil dokonce balonek s tvrzením, že vláda může teoreticky fungovat po celé čtyři roky bez důvěry.

Podpora před volbami v žádném případě neznamená, že stejně hladce pojede mocenský expres i poté, co Zeman (teoreticky) vyhraje volby a už nebude od Babiše potřebovat nic. Vůbec nic.

Jak rychle se Zeman dokáže zbavit lidí, které už nepotřebuje, se mohli v nedávné době přesvědčit třeba účastníci Lánského puče anebo islamofob Konvička. Babiš je v nezáviděníhodné situaci. Tahá za kratší konec provazu a zjevně si to uvědomuje.

Jestli něco totiž skutečně platí ve světě Miloše Zemana, pak je to machiavellistické „Účel světí prostředky“. Jediné, co Zemana bytostně zajímá, je moc. Znovu získat a udržet pozici hlavního hráče na dalších pět let. Jakmile jí dostane, je klidně možné, že začne Babiše výrazně trápit, anebo ho hodí přes palubu, bude-li se mu to hodit.

Taková je situace. A nás čeká nás druhé kolo prezidentských voleb. Bylo by bláhové předpokládat, že bude něčím menším, než referendem o Miloši Zemanovi a o stylu, s jakým nakládal s prezidentskou funkcí.

A tak se, stejně jako v kole prvním, ani nyní nebude volit až tak pro Drahoše, jako spíš proti Zemanovi. Je pozitivní a pravděpodobné, že se část voličů bude snažit svým hlasem vyvážit onen výše popsaný mocenský pakt.

Zeman se naopak pokusí využít Drahošovy politické nezkušenosti a převálcovat ho přívalem tvrdých emocionálních a podpásových úderů. Bude očekávat, že se jim nedokáže ubránit, stejně jako Schwarzenberg před pěti lety. Těšit se můžeme například na prezentaci Drahoše jako vítače migrantů a slouhu Unie.

Co s tím? V první řadě nemá smysl zaměřovat se na osobnost a chování Miloše Zemana. Jeho voliči ho znají a berou ho jaký je, to žádné body nepřinese.

Chce-li Jiří Drahoš uspět, musí především spojit a výrazně zaktivizovat nezemanovské voliče, kteří v prvním kole dali hlas někomu jinému. Ale to nestačí.

Bylo by chybou nechat Zemana, aby určoval témata o kterých se mluví, nechat se zatlačit do defenzivy a pouze na ně reagovat. Stejně tak by bylo chybou opomenout a agresivně nezaútočit na Zemanovo slabé místo, které tvoří především spolupracovníci z nejbližšího prezidentova okolí.
Pak je změna na hradě možná.
A v podhradí taky.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Petr Nutil

Žurnalista, autor knih Média, lži a příliš rychlý mozek a Jak neztratit rozum v nerozumné době, zakladatel manipulatori.cz.. Podpořte mě na Patreonu!

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

13 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google