Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Monitoring

Inženýr Šikula aneb U nás v dezinformačním Kačerově

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V souvislosti s volbou prezidenta se můžeme dočíst, že lepší vzdělání chrání před vírou v různé konspirační teorie a hoaxy. Sami sociologové ale tvrdí, že tato důvěřivost spíše spočívá v osobnostním nastavení člověka než v tom, jakou má školu. Ještě horší, než samotná víra ovšem je, pokud se veřejně známý a respektovaný člověk stane hlásnou troubou konfabulací a vzdělání, kterého se mu dostalo, zneužívá k manipulacím a lžím.

Příkladem tohoto zneužití může být například profesorka Anna Strunecká, doktorka přírodních věd, která do svých knih o zdraví přejímá rozličné nesmysly z internetu, jako například ten o aspartamu coby bojovém jedu [sic!]. Po těchto publikacích a konfúzním vystupování na besedách o chemtrails však Struneckou odborná veřejnost nebere vážně.

Na rozdíl právě od Strunecké se kupodivu (i u nás) dosud respektu těší ekonom, prof. Ing. Milan Šikula, DrSc., který býval ředitelem Ekonomického ústavu Slovenské akademie věd v Bratislavě. Tento kdysi velmi aktivní agent ŠtB totiž šíří naprosté nesmysly, a to dokonce i na mezinárodních fórech.

Prokázalo se to už v roce 2013 na mezinárodní vědecké konferenci „Európsky sociálny model: čo ďalej?“, která se konala 8. – 9. října v Bratislavě pod záštitou předsedy Národní rady Slovenské republiky Pavla Pašky [sic!]. Šikula ve své přednášce například tvrdil, že v USA byli zavražděni čtyři prezidenti za to, že prosazovali plnohodnotné peníze a že posledním z nich byl prý Kennedy (na videu od času 11:52). O úrovni konference ovšem svědčí i to, že na ní vystupovali Ilona Švihlíková, další agent StB Oskar Krejčí (oba z Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů) nebo pedagogové ze zcela pofidérní Vysoké školy Danubius ve Sládkovičovo, jejímž titulem se honosí i bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Ještě skandálnější ovšem bylo Šikulovo vystoupení na vědeckopopularizační konferenci konané 21. listopadu 2014 v Brně na téma „Makroekonomické nerovnováhy a krize v eurozóně: účinnost dosavadního řešení a možné alternativy“, kterou společně uspořádaly NEWTON College, a. s. a Evropské hnutí v České republice. Šikulova přednáška nesla název „Nové tendence v zápase o pozice v globálním vládnutí“.

Jeho materiál je z vědeckého hlediska naprosto hanebný, označit jej jako bullshit by ještě bylo vyznamenání. Šikula totiž ve své přednášce použil jako argument fiktivní citát Otto von Bismarcka, vytvořený ve skutečnosti ruskou propagandou:

Tento kremelský prefabrikát u nás šířili profesionální lháři z KSČM jako Jiří Valenta, Tomáš Cinka, Ladislav Balcar či Miloslav Ransdorf, opakovaně autor choromyslných blábolů Břetislav Olšer či „historik“ a spisovatel Vlastimil Vondruška. (Blíže k tématu v příspěvku Otto von Bismarck v Putinových službách).

Samozřejmě nesměla chybět zmínka o Majdanu iniciovaném ze Spojených států, už scházel jen Soros:

Šikula jako zdroj rovněž uvedl obskurní, nevědecký text, totiž knihu německého novináře a konspirátora Michala Morrise „Co nesmíte vědět“:

V dalších materiálech se Šikula odvolává na německého konspirátora Gerharda Wisnewského a přejímá od něj a dalších tvrzení o Bilderbergu, spiknutí amerických židovských bankéřů, údajném otrávení amerického kongresmana McFaddena nebo úmyslném vyvolání krachu na newyorské burze.

Je smutné, že takovouto konspiracistickou a kremelskou propagandu financuje Evropská unie a náš stát, ještě více však zamrzí, že to nechává v klidu odbornou veřejnost. Milan Šikula působí v SAV dodnes.

Napsal: Miloš Kadlec

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

18 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google