Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Komentář

Dvojí metr u příčin úmrtí?

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

V komentářích a jinde je nám vyčítáno, že máme dvojí metr ve věci příčin úmrtí. Zatímco u umírajících s pozitivním testem zdůrazňujeme, že zemřeli na COVID-19, u očkovaných se snažíme spíše zdůrazňovat, že vakcína nebyla příčinou úmrtí.

Za prvé to není pravda. Pokud někdo skutečně dokáže, že vakcína proti COVID-19 byla příčinou úmrtí, vezmeme to jako fakt. Zatím nikde nic takového neexistuje. Existuje případ z Norska, kde lékaři připouští, že drobné nežádoucí účinky mohli stát za příčinou úmrtí 13 seniorů v terminálním stádiu jiných závažných onemocnění. Samozřejmě je otázkou, zda je vhodné očkovat seniory s dalšími závažnými problémy, protože pro ně i krátkodobá horečka může znamenat problém. Právě proto se v ČR upozorňuje na to, že vhodnost/nevhodnost očkování by měli lidé konzultovat se svým praktickým lékařem.

Především tu však jde o něco jiného. Je jednoduše prokazatelné, že od října v ČR prudce vzrostla celková úmrtnost. Ta v některých týdnech byla až dvojnásobná oproti normálu. Můžeme se tedy bavit o tom, na co zemřel ten či onen pacient. Důsledek pandemie je však jednoznačný. COVID-19 zkracuje životy lidí a umírají lidé, kteří by jinak v daný čas nezemřeli. Můžeme se bavit o tom, že někteří by třeba zemřeli za týden, měsíc, rok. Zatím to však nevypadá, že by celková úmrtnost se vracela k normálu, ba dokonce, že by klesla pod průměr. Až pokud by se to stalo, mohli bychom říci, že tomuto procentu lidí COVID-19 „jen“ zkrátil život. A to se nebavíme samozřejmě o tom, že spousta pozůstalých by dala vše za to, aby mohla být několik týdnů se svými blízkými. Nástup onemocnění COVID-19 je většinou velmi rychlý a někteří se nestihli se svými příbuznými ani rozloučit.

Naproti tomu u očkování nic takového nepozorujeme. Nevidíme velké množství lidí, kteří by jinak nezemřeli. Naopak. Například primář primární péče v Sarum South Dr. Dan Henderson je přesvědčen, že každých 20 naočkovaných může zachránit přibližně 1 život.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

3 hodiny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

19 hodin ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

1 dnem ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

2 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

3 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google