Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: LidéMonitoring

Donbas.cz, Alej andělů, Nikola Čuřík aneb teroristé v České republice

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Je zvláštní, že na jedné straně české soudy tvrdě trestají lidi, kteří se přidali k proruským teroristickým milicím na Donbasu, na straně druhé tu bez povšimnutí nechávají šířit spolky, které teroristy podporují.

Například v lednu za teroristický útok a účast v teroristické skupině potrestal soud 21 lety vězení Martina Sukupa. Ten se podle obžaloby aktivně zapojil do bojů na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných ozbrojenců. Kromě toho čeká soud minimálně ještě další dva bojovníky. Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) obžalovalo dva české občany kvůli účasti v bojích na Ukrajině na straně Ruskem podporovaných separatistů. Obžalované viní z teroristických činů spáchaných v organizované skupině, za což jim hrozí i výjimečný trest. České soudy na bojovníky na Donbase začaly nahlížet jako na teroristy a rozdávají neobvykle vysoké tresty. Trend začal vloni v červenci, kdy odvolací Vrchní soud v Praze výrazně zpřísnil trest Bělorusovi, který se podle obžaloby zapojil do bojů na Ukrajině. Česká republika samozvané republiky proruských separatistů neuznává a trvá na tom, že jimi ovládaná území, stejně jako Ruskem anektovaný Krym, jsou nedílnou součástí Ukrajiny.

Teroristické milice by však jistě nefungovaly, pokud by nebyly řízeny a podporovány různými organizacemi. Hlavním stěžejním spojencem samozvaných republik je bezesporu Kreml. Své agenty mají však například i v České republice. Z nepochopitelných důvodů stále funguje například stránka Donbas.cz, která šíří dezinformace mimo jiné o údajné fašizaci Ukrajiny a veřejně samozvané republiky podporuje. Provozuje ji Společnost přátel Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky, která otevřeně píše, že ve spolku „se sdružili zastánci přátelství s lidem Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky k rozvoji a popularizaci tohoto přátelství a k navazování vztahů mezi lidem, organizacemi a spolky České republiky na jedné straně a Luganské lidové republiky a Doněcké lidové republiky na druhé straně.“ Český trestní zákoník přitom zná § 312e Podpora a propagace terorismu. Je otázka tedy, na co jiného má být aplikován, než na tuto vyloženě do očí bijící propagaci teroristické organizace.

Za spolkem a webem stojí Nikola Čuřík, který dokonce je vědeckým pracovníkem v Ústavu hematologie a krevní transfuze a dokonce pro Karlovu univerzitu. V minulosti pořádal i demonstrace na podporu Donbasu.

Web například překrucuje informace o dětech zemřelých na Donbase a viní za ně Ukrajinu. Známé jsou například fotografie tzv. Aleje andělů. Památník se skutečně nachází v ukrajinském Donbasu. Nechala ho tam zřídit International Chlidren commision. A uvádí, že za „více než šest let války na Donbasu bylo podle monitorovací mise OSN zabito 147 dětí, 98 mužů a 49 žen, 363 dětí bylo zraněno“. Stránka však v žádným případě neuvádí, že se jedná o oběti „banderovců“. Těmi je nazýván batalion Azov, což je samostatné oddělení Ukrajinské národní gardy. Jedná se polovojenský oddíl, který se skládá z příznivců krajní pravice, nacionalistů, neonacistů, veteránů ukrajinské armády i zahraničních nadšenců. Mimochodem, velitel batalionu Stanislav Krasnov byl podezřelý ze spolupráce s Ruskem.

Číslo 147 dětských obětí války je číslo, se kterým pracuje OSN jako obětmi ruské agrese na Ukrajině. „147 dětí bylo zabito během pokračující ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině zahájené v únoru 2014 a tisíce dětí potřebují pomoc s fyzickými a duševními zdravotními problémy,“ stojí v prohlášení stálého představitele Ukrajiny při OSN pana Sergije Kyslytsya na konferenci. Jak poznamenal diplomat, Ukrajina patří mezi nejvážněji postižená místa na světě z hlediska obětí kvůli nášlapným minám a dalším výbušným zařízením. Číslo pochází z roku 2021. Jde tedy předpokládat, že kvůli současné agresi Ruska bude počet nejen dětských obětí bohužel mnohem vyšší.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

19 hodin ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

1 dnem ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

2 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

3 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago

Za smrt lidí na Majdanu mohou jednotky Berkut

Proruští aktivisté tvrdí, že ukrajinské síly údajně páchaly na východě Ukrajiny v letech 2014-2022 nejrůznější…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google