Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Co stálo za náhlou změnou hlasů

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na internetu se objevují různé „důkazy“ vztahující se k výsledkům voleb. Mají dokazovat údajný podvod. Jedním z nich je tvrzení, že Petru Pavlovi v jeden moment byl odečten určitý počet hlasů, ale přičtena procenta. Web Demagog.cz zjistil kontext této chyby.

„Ve videu vystupují aktivisti Jana Peterková a Pavel Zítko, kteří poukazují na změnu počtu hlasů pro Petra Pavla, k níž došlo v závěru sčítání 2. kola prezidentských voleb. Za „kouzlo“ označují to, že se celkový počet hlasů pro Petra Pavla na obrazovce ČT snížil, ale celkové procento hlasů se u něj zvýšilo. Autoři videa poukazují na to, že se počet hlasů pro Petra Pavla v jedné chvíli snížil o 110, a to z 3 358 598 na 3 358 488, přitom jeho procentuální zisk se současně zvýšil z 58,31 na 58,32 %. 

V průběhu sčítání skutečně došlo k poklesu průběžného stavu hlasů pro Petra Pavla o 110, jak je zachyceno ve videu, přičemž důvodem byla chyba volební komise. Hlasy se v Česku totiž sčítají ručně a okrskové volební komise pochopitelně nejsou neomylné. I proto mají v zákoně o volbě prezidenta stanovenou lhůtu 24 hodin od ukončení hlasování, ve které musí hlasy sečíst a zápis o průběhu a výsledku hlasování ve volebním okrsku předat Českému statistickému úřadu (ČSÚ). V rámci této lhůty také okrskové volební komise mohou svůj zápis s výsledkem hlasování opravit, pokud v něm jsou chyby. Taková oprava je pak vidět i v systému ČSÚ, který přebírají mj. televize pro svá živá vysílání.

Právě k této opravě došlo podle tiskového mluvčího ČSÚ Jana Cieslara i v případě 2. kola prezidentských voleb v lednu 2023. V sobotu v čase 17:03 (video, čas 3:00) měl Petr Pavel dle ČSÚ 3 358 589 hlasů, poté podle Cieslara proběhla oprava u okrsku č. 2 obce Buštěhrad: „Okrsková volební komise konkrétně požádala ČSÚ o to, aby mohla předat nový podepsaný Zápis o průběhu a výsledku hlasování ve volebním okrsku z toho důvodu, že v původním došlo k chybnému zapsání a tím k přehození počtu hlasů mezi jednotlivými kandidáty.“ Původně měl v tomto okrsku Petr Pavel 110 hlasů a Andrej Babiš 291, oběma ale tyto nesprávně započítané hlasy ze systému zmizely (video, čas 3:21) a po třiceti sekundách jim byly zase započteny, tentokrát již přiřazené správně.

V momentu, na který autoři videa poukazují, tak skutečně došlo k úbytku 110 hlasů u Petra Pavla, současně ale také k úbytku 291 hlasů pro Andreje Babiše, což kamera nezachycuje,“ zjistil web Demagog.cz.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Převzato

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

17 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

2 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google