Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Edelweiss nebyl jen znakem nacistů, ale i antifašistů

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Na Facebooku se šíří status, že prezident Ukrajiny Volodomyr Zelenskyj udělil jedné ze svých divizí čestný název „Edelweiss“ čímž prý se přihlásil k nacismu. O věci psal i iDNES.

A jak je to ve skutečnosti? Edelweiss (česky protěž) je poměrně známým znakem elitních horských jednotek, znakem je i některých jednotek amerických Zelených baretů. A taky je to název rakouské lidové protinacistické písně. Dosud mají protěž ve znaku například jednotky na Slovensku nebo v Rakousku. Jednotku nazvanou Edlweiss mělo i v letech 2011 – 2016 Rusko.

Je pravdou, že název Edelweiss pro vojenskou jednotku má však jednu temnou minulost. Nesla jej nacistická protipartyzánská jednotka, která na Slovensku spáchala masakry ve vesnicích Ostrý Grúň a Kľak, kde zemřelo celkem 164 lidí. Na straně druhé však už za 2. světové války název Edelweiss nesli v nacistickém Německu i antifašistické skupiny mládeže.

Šlo o Edlweiss Piraten. Na začátku hnutí byla prostě jen náctiletá revolta proti Hitlerjugend. Skupiny nazývané podle květu protěže (Edelweiss), který si daly do znaku, tvořila mládež z dělnických rodin nejčastěji ve věku mezi čtrnácti a sedmnácti lety. Dostávali se do konfliktů s Hitlerjugend a jejich patrolami. Přesněji řečeno, aktivně je sami napadali. Nacistické hnutí se stávalo terčem jejich útoků proto, že ztělesňovalo vše, co nenáviděli: indoktrinaci, poručníkování, ideologii odcizeného řádu. V opuštěném bunkru na předměstí Kolína nad Rýnem ukrývali uprchlíky z koncentračních táborů, Židy, německé válečné dezertéry i uprchlé nuceně nasazené. Napadali patroly, vykolejovali vlaky s municí, sypali do nádrží nacistických aut cukr a kradli z nacistických skladů zbraně i jídlo. V Kolíně dokonce v roce 1944 plánovali vyhodit do vzduchu velitelství gestapa s pomocí roznětek z nevybuchlých britských bomb.

Brigáda, která dostala název Edlweiss na Ukrajině, se specializuje na boj v horských a zalesněných oblastech. Sestává z několika útočných praporů, patří pod ní i tanková a dělostřelecké divize. Jednotka vznikla jako nejmladší brigáda v ukrajinské armádě v roce 2015. Kromě ní se termínem „horská útočná brigáda“ honosí už jen jedna jednotka ukrajinské armády, 128. samostatná horská útočná zakarpatská brigáda.

Okamžitě po svém zformování byla brigáda nasazena do bojů, které se na Ukrajině vedly od zřízení separatistických, Ruskem podporovaných lidových republik v Doněcku a Luhansku v roce 2014. Po vpádu ruských sil na Ukrajinu v únoru 2022 brigáda pomáhala odrazit útok v okolí Kyjeva.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Manipulace Davida Martinka ohledně smlouvy DCA

David Martinek je režisér a producent, nezávislý komentátor a publicista. Natáčí předně televizní dokumenty, publicistiku,…

10 hodin ago

Česká pošta mění uniformy, prokremelští aktivisté to okamžitě spojují s Ukrajinou

Zdá se, že ukrajinizací Česka trpěli už komunisté. I za komunismu totiž pošta, která nesla…

24 hodin ago

Ukrajinští neonacisté Rédové vadí, slovenští ne

Petra Rédová je jednou z aktivistek, které rády poukazují na údajný neonacismus na Ukrajině. Nedávno…

1 dnem ago

Opět se šíří lež, že bude rušen svátek 8. května

Jakýsi pamflet z e-mailu je pro některé dostatečným důkazem, že vláda se údajně rozhodla zrušit…

2 dny ago

Za co všechno může být souzen Pavel Zítko?

Asi všichni zaznamenali zprávu, že dezinformátora Pavla Zítka hledá policie. Podle dostupných informací o zadržení…

2 dny ago

Polský generál Adam Marczak byl prý zabit na Ukrajině. Nic takového se nastalo

I v českém prostředí je šířena zpráva, že Rusko zabilo několik vysoce postavených důstojníků NATO na…

3 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google