Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

ANALÝZA DEZINFORMACE: „Co dělají vakcíny v těle“ aneb „Nebezpečný spike protein ve vakcínách“

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Řetězovým způsobem se e-maily šíří video, které přeložil dezinformační projekt Otevři svou mysl Davida Formánka. Formánkův článek odkazuje na překlad videa od Sherri Tenpenny, prominentní antivax aktivistky a doktorky osteopatické medicíny. Ta se v minulosti vyjadřovala, že Bill Gates stojí za plány na ovládnutí světa prostřednictvím chemtrails, 5G a mikročipy ve vakcínách. Sherri Tenpenny je zařazena mezi tzv. Disinformation Dozen, 12 hlavních původců antivax dezinformací z analýzy sociálních sítí v únoru-březnu 2021. Tenpenny na úvod zmiňuje defacto pravdivé tvrzení, že vakcíny proti COVID19 byly vyvinuty na buňkách z potracených tkání (což bývá jeden ze způsobů získávání buněčných linií, v tomto případě se jedná o plod potracený v roce 1973 a specifickou linii pro množení adenovirů). Tvrzení o zdravotních dopadech (narušení genu FUS nebo proteinu TDP43 a související Alzheimerovy chorobě nebo amyotrofické laterální skleróze (ALS) je však postaveno na základě pochybného článku publikovaném v predátorském časopise. Tyto nežádoucí účinky ve vztahu k vakcínám proti COVID-19 nebyly hlášeny ani v klinických studiích jednotlivých vakcín, ani v rámci bezpečnostních hlášení z reálného použití (eu.usatoday.com).

Faktická tvrzení jsou blíže rozvedena níže:

  1. Původ vakcín
    • Tvrzení

„Všechny čtyři schválené vakcíny v tuto chvíli… J&J, AstraZeneca představují DNA… jsou vyvinuty na buňkách potracených tkání.“

  • Fakta

Některé tkáňové linie využité při vývoji nebo výrobě COVID-19 vakcín skutečně pochází z buněk potraceného plodu (HEK-293). Tento plod byl potracen z jiných důvodů než byl vývoj vakcín v Nizozemsku v roce 1973 a používá se z důvodu vhodného namnožení adenoviru. (factcheckni.org)

  1. Způsoby poškození – ovlivnění genu FUS nebo proteinu TDP43
    • Tvrzení

„Ten spike protein… už jsme mluvili o čtyřech různých způsobech, jak vám může ublížit. Jedna z věcí, kterou může způsobit, je narušení hematoencefalické bariéry a může vstoupit do vašeho mozku a narušit buď gen FUS, nebo může způsobit mutaci v proteinu, kterému se říká TDP43. Pokud narušíte gen FUS, může to vést k ALS nebo to může způsobit rakovinu. Pokud naruší ten protein se zvláštním jménem, ten TDP43, pokud ho naruší nebo zmutuje, vede to ke shluku degenerativních neurologických problémů s názvem frontotemporální lobární degenerace. A způsobuje to degeneraci mozkové tkáně, což vede k předčasné Alzheimerově chorobě a demenci, a může dojít k pěti odlišným formám degenerativních neurologických poruch.“

  • Fakta

Toto nepravdivé tvrzení je na základě publikace zveřejněné v potenciálně predátorském open-access periodiku, přičemž dle odborníků nepřináší dostatečné vědecké důkazy pro tato tvrzení. Ani klinické studie, ani navazující bezpečnostní hlášení z reálného použití nezaznamenaly případy prionových chorob, Alzheimerovy nemoci nebo ALS ve spojitosti s vakcínami proti COVID-19. (eu.usatoday.com).

  1. Odpovědnost
    • Tvrzení

„Nelze vás žalovat, protože zákon PREP Act z roku 2005 vás chrání před žalobami.“

  • Fakta

Americký zákon Public Readiness and Emergency Preparedness Act z roku 2005 poskytuje do roku 2024 legální ochranu společnostem vyrábějícím a distribuujícím kritické zdravotnické zásoby jako vakcíny a léky, pokud zde není úmyslné zneužití. Tento zákon však také ustanovil tzv. Countermeasures Injury Compensation Program (CICP), který poskytuje kompenzace v případě poškození zdraví vakcínami pod nouzovým schválením, kromě tohoto programu také existuje National Vaccine Injury Compensation Program (VICP), který však se vztahuje na jiné vakcíny, než aktuálně proti COVID-19. (newsweek, cnbc).

Pozn.: V případě ČR je odškodnění případné újmy na zdraví následkem vakcín proti COVID-19 řešeno v zákoně č. 569/2020 Sb., podobně, jako zákon č. 116/2020 Sb. o náhradě újmy způsobené povinným očkováním.

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Čeští Elfové

Elfové je v českém internetovém prostředí sebeprezentační název anonymní aktivistické skupiny, která si vzala za cíl „boj s internetovými trolly, kteří šíří dezinformace a proruskou propagandu“. Skupina se zformovala v roce 2018 po vzoru obdobných skupin v pobaltských státech, například Litvy, kde podobná aktivita vznikla asi o pět let dříve. Přijala od nich také označení za elfy.

Recent Posts

Rajchl dává za příklad Rumunsko, to se však euro chystá přijmout

Předseda PRO Jindřich Rajchl se netají, že je odpůrcem toho, aby Česká republika přijala měnu…

21 hodin ago

Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací, varují zpravodajci a experti

„Rusko vydává nejméně 1,5 miliardy USD na šíření falešných zpráv a dezinformací o Ukrajině, volbách,…

2 dny ago

Kam se vydalo Slovensko? Kandidát na ředitele slovenské televize se ptal, zda existují důkazy, zda je země kulatá

Na Slovensku se dějí věci. Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal…

3 dny ago

J. K. Rowlingová nekoupila žádný byt v Moskvě

I v českém prostředí se šíří zpráva, že známá spisovatelka J. K. Rowlingová koupila byt v Moskvě.…

3 dny ago

„Osvobodili nás Rusové, obsadili Ukrajinci.“ Demagogie se stále šíří internetem

Příznivci Kremlu je stále šířena dezinterpretace historických událostí. Asi nejhloupějším lze nazvat argument, že v roce…

4 dny ago

Dohoda neobsahuje žádné vyslání vojáků ani vyhlášení stavu ohrožení

Česko domlouvá s Ukrajinou podobu bilaterální dohody o bezpečnostní spolupráci. Podobnou smlouvu už má, nebo…

5 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google