Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Categories: Lidé

Vakcína, neplodnost žen a Michael Yeadon

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google

Internetem se stále šíří tvrzení o neplodnosti způsobené vakcínami. Výroky o ženské neplodnosti se začaly rychle šířit na sociálních sítích. Během pár týdnů lidé v Británii volali lékařům a ptali se, jestli je vakcína pro ženy bezpečná. Letos v lednu nezisková organizace Kaiser Family Foundation zjistila, že ve Spojených státech celkem 13 % neočkovaných lidí slyšelo, že vakcíny způsobují neplodnost.

Tvrzení totiž působilo důvěryhodně. Jedním z autorů původní petice byl Michael Yeadon, 60letý vědec a bývalý zástupce ředitele Pfizeru, kde 16 let pracoval na výzkumu léků proti alergiím a dýchacím obtížím. Po odchodu z Pfizeru založil vlastní farmaceutickou firmu, kterou švýcarský Novartis odkoupil za nejméně 325 milionů dolarů (v přepočtu více než sedm miliard korun).

Analytici agentury Reuters sledovali působení bývalého šéfa mezinárodní farmaceutické společnosti Pfizer Michaela Yeadona na sociálních sítích a ve veřejném prostoru po dobu posledních dvou let, mimo to vyslechli i jeho bývalé spolupracovníky. Proměnu Yeadona z uznávaného vědce v popírače vakcín označují za “záhadu”.

Michael Yeadon byl na začátku pandemie příznivcem restrikcí i očkování. „Covid-19 neodejde, dokud nebudeme mít vakcínu a kolektivní imunitu,“ napsal v loňském březnu na Twitter. V dubnu však mluvil jinak. „Na covidu-19 není nic nebezpečného… Odejde… Stejně jako podobné viry, na které svět reaguje přehnaně,“ uvedl na síti.

Od dubna se stal Michael Yeadon výraznou tváří iniciativ, které bojovaly jak proti očkování, tak proti vládním opatřením. Závažnost nemoci zlehčoval, slavné se staly i jeho predikce, že další vlny nákazy nehrozí. Vakcínu od firmy Pfizeru Yeadon označuje jako “nástroj pro sterilizaci žen”, testování je podle jeho slov z loňského listopadu „zbytečné, protože 30 procent lidí už stejně má imunitu“. V tu dobu ve sloupku pro britský bulvární list Daily Mail deklaroval, že pandemie je téměř u konce a že by se všichni měli vrátit k běžnému životu.

Zprávy o Yeadonovi a jeho petici se šířily v angličtině, němčině, dánštině i češtině. Články o tom publikovala například vlivná skupina odmítačů vakcín založená americkým advokátem Robertem F. Kennedym Jr.

„Takováto tvrzení jsou lživá, nebezpečná a velmi nezodpovědná,“ reagovalo na Yeadona britské ministerstvo zdravotnictví. „Očkování proti covidu-19 je nejlepší způsob, jak lidi před koronavirem ochránit. Zachráníme tak tisíce životů.“  Společnost Pfizer pouze dodala, že její vakcína je bezpečná a neexistují žádné důkazy o tom, že by způsobovala neplodnost.

AFP píše:
“Do této chvíle se nevyskytla žádná známka toho, že by vakcíny proti Covidu měly negativní vliv na reprodukční zdraví žen, což potvrdila celá řada expertů a zdravotnických organizací. Například CDC tvrdí, že „momentálně nejsou žádné důkazy o tom, že by jakékoliv vakcíny včetně těch proti Covidu způsobovaly problém s neplodností.” 
Ke stejnému závěru dospěla i trojice amerických profesních sdružení – Americký svaz gynekologů a porodníků, Americká společnost pro reproduktivní medicínu a Společnost pro medicínu matky a plodu. Ta vydala společné prohlášení, v němž stojí, že „neexistuje žádný důkaz o tom, že by vakcíny způsobovaly neplodnost.” 
I když samotná plodnost nebyla přímo předmětem studie během klinických testů vakcíny, v prohlášení stojí, že „ke ztrátě plodnosti nedošlo ani u dobrovolníků během klinických testů, ani u milionu lidí, kteří se od té doby nechali naočkovat, ani u zvířat, která byla testům podrobena. Ztráta plodnosti je vědecky nepodložená a nepravděpodobná.” 

Michael Yeadon také například vyřkl nepravdivá tvrzení týkající se respirátorů a roušek.

V listopadu také tvrdil, že pandemie COVID-19 je ve Velké Británii u konce. Zem poté zasáhla další silná vlna. 

Za tuto reklamu odpovídá společnost Google
Jan Cemper

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.

Recent Posts

Jindřich Rajchl vyhrožuje České televizi zrušením

Česká televize si dovolila zveřejnit průzkum volebního potencionálu od společnosti Kantar. To však neměla dělat.…

18 hodin ago

Šíří se fáma o úmrtí českých vojáků na Ukrajině

Na sociálních sítích se poslední dobou šíří fáma o údajném úmrtí sedmi českých vojáků na…

23 hodin ago

Kastoreum se používá v jídlech minimálně, jako náhražka se požívá vanilin

Na sociálních sítích se šíří příspěvek, který informuje o náhražce vanilky, maliny či jahody v jídlech.…

2 dny ago

Opět se šíří vylhaný citát Jiřího Stracha

Na Facebooku se opět začíná šířit vymyšlený citát z loňska. „Je neuvěřitelné, jak se Američanům ve…

2 dny ago

Přepisování historie? Falzifikát a pravda

Na sociálních sítích se šíří údajný citát mluvčí Bílého domu, že „USA a Ukrajina bojovaly…

3 dny ago

Česko patří mezi země nejvíce napadané ruskými hybridními aktivitami

Podle prohlášení NATO Česká republika patří mezi 7 zemí, kde jdou nejlépe zpozorovat ruské hybridní…

4 dny ago
Za tuto reklamu odpovídá společnost Google