Náš web už psal, že se šíří nesmyslné zprávy o výbuchu skladu v Chmelnyckyj, když zde měl údajně vybouchnout sklad s radioaktivní municí. Jedná se o absoltní nesmysl a měřiče žádnou nadlimitně zvýšené hodnoty radiace neukazují ani na Ukrajině, ani v Polsku, ani v České republice.

Zadlužený malíř pokojů Jakub Netík, který je znám z koronavirové pandemie kdy prodával ivermectin, doporučuje, aby lidé dali dětem preventivně 160 jódových tablet, sami dospělí by pak měli sníst 1300 pilulek. Propagované vysoké dávky jódu mají podle Netíka ochránit štítnou žlázu při jaderném výbuchu. Video má na twitteru přes 110 tisíc zhlédnutí.

Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová to označila za nebezpečný blábol. „Nebezpečné by to nebylo, kdyby pan Netík neindikoval, že jód podá dětem a že by to měli dělat i ostatní,“ uvedla Drábová. Podle endokrinoložky Libuše Srbové pak může nadužívání jódu dokonce poškodit zdraví. „Dlouhodobý nadbytek může, u predisponovaných osob, způsobit autoimunitní onemocnění štítné žlázy,“ řekla pro Český rozhlas.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.