Kauza ohledně výrobků z hmyzu, které nám prý „elity“ nutí se zdá poněkud komická. „Jednou z aktuálně nejvíc rozšiřovaných a sdílených konspiračních teorií, které se šíří nejen po českém, ale i evropském internetu, jsou zkazky o přípravě nového světového řádu. Zvlášť ty, podle kterých mu mají umést cestičku i údajně zaváděná nařízení o povinné konzumaci zdravotně závadného hmyzu pro Evropany. Světové elity tím mají docílit oslabení lidstva a jeho postupného zotročení,“ vysvětluje narativ Deník.cz.

Teorie se zdá bizarní. Jak však uvádí Deník.cz, podniky, které se zabývají výrobou nebo prodejem hmyzích produktů, se v posledních týdnech stávají terčem slovních útoků. Skrze maily, dopisy, telefonáty nebo sociální sítě. Kromě elaborátů o nesmyslech jsou jejich náplní i vulgarity nebo apely na svědomí.

Útokům se však nevyhnuly ani školy. „Na paškál si odpůrci hmyzu berou také školy, kde probíhají besedy a přednášky o hmyzu jako potravině budoucnosti. Kradou bez svolení fotografie školních kolektivů, případně sdílí jejich příspěvky ze sociálních sítí a ve stovkách nebo dokonce i tisících sdílení si na často nicnetušící škole vylévají zlobu. Nešetří učitele, rodiče a nakonec ani samotné děti, kterým prorokují postižení nebo smrt. Kromě výše zmíněných projevů šikany se v tomto případě neštítí uchýlit ani k výhrůžkám fyzickým násilím,“ uvádí Deník.cz.

Za iniciativou Cvrčci nežeru stojí bývalá pracovnice ČT Renata Bernardi z Brna. Ta šířila konspirační teorie už během pandemie COVID-19 a zdá se, že se radikalizovala. Některé své aktivity přesunula na Telegram, kde se domlouvá právě na podobných útocích.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.