Nedávno náš web psal o tom, že Daniel Sterzik si pod pseudonymem „Vidlákovy kydy“ vymyslel příběhy o odpojování elektroměrů ČEZ. V odstavci totiž psal jasně o oblasti Jižní Moravy, ačkoliv v ní ČEZ jako distributor vůbec nepůsobí. Nyní se brání, že nemyslel Jižní Moravu. I tak by se jednalo o lež. Jak je zřejmé ze statistik ČEZu i Asociace nezávislých dodavatelů energií, počet odpojení neroste.

„V přiložené tabulce je vidět, že růst cen se nijak neprojevil do počtu neplatičů a odpojování. Pouze začátek roku, ale to byl ještě doběh krachu neseriozních obchodníků – Bohemia Energy a jiní. Po zbytek roku je spíše počet odpojování meziročně nižší,“ napsal nám mluvčí ČEZu Ladislav Kříž a připojil tabulku.

Pokles eviduje také společnost EG.D, která je distributorem elektřiny na jihu Čech a Moravy, na Vysočině a také části Olomouckého a Zlínského kraje. Podle mluvčího Romana Šperňáka firma letos demontovala na žádost dodavatelů elektřiny meziročně o zhruba deset procent méně měřidel.

V této souvislosti je také nutné upozornit, že Daniel Sterzik, který si věc vymyslel, kandidoval v komunálních volbách za ČSSD, zisk mandátu zastupitele nezískal a více hlasů získala i řada kandidátů kandidujících za ním. Ve městě Miroslav tak oblíbený příliš není. Sterzik se také brání, že příspěvky píše ve svém volném čase a nikdo ho za to neplatí. To však samozřejmě ale není důvod k tomu, aby si vymýšlel historky. Daniel Sterzik pracuje jako investiční technik pro společnost Navos. Ta patří do koncernu Agrofert.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.